Decanaat

Welkom bij het decanaat

Wij staan klaar om jou te ondersteunen bij belangrijke stappen die je voorbereiden op je toekomst. Of je nu voor de keuze van een profiel of vakkenpakket staat of dat je nadenkt over jouw studiekeuze of misschien wel een tussenjaar, wij helpen je graag op weg!

Loopbaanoriëntatie en -begeleiding (LOB)

Loopbaanontwikkeling is een doorlopend proces. Wij vinden het belangrijk dat je vanuit zelfinzicht zelf een weloverwogen, bewuste keuze kunt maken. De profiel- en studiekeuze staan hierin centraal. Eerst (her)ontdekken wie je bent en dan kijken welke opleiding/school/volgende stap er bij je past. Waar ben je echt goed in? Wat doe je echt graag? Wat is voor jou echt belangrijk? Ons decanaat biedt LOB-lessen, studiekeuzebegeleiding, persoonlijke gesprekken en organiseert verschillende voorlichtingsactiviteiten, (studiekeuze)workshops en beroepenmarkten om jou te helpen in dit proces.

Via deze pagina houden we je graag op de hoogte van alle belangrijke data van voorlichtingsactiviteiten, informatie over onderwijsinstellingen, aanmelden, profiel- en studiekeuze en delen we graag handige websites, documenten en tips! Heb je vragen? Loop op donderdag gerust binnen bij het decanaat of maak een afspraak: decaan@novalis.nl. Wij zitten in ruimte 1.78 (nieuwbouw, 1ste etage, direct na de trappen rechts).

Decanaat vmbo-t - havo - vwo

E-mail: decaan@novalis.nl
Riciëlle Smits – r.smits@novalis.nl
Sofie Cox – s.cox@novalis.nl 

 

Profielkeuze

In de 9e klassen is er sprake van de profielkeuze en hebben de decanen lestijd om met de leerlingen te werken aan loopbaan oriëntatie. Het is goed om meer inzicht te krijgen in jezelf en alvast na te denken welke richting bij je past na het behalen van je diploma.

De hulp van ouders/verzorgers is daarbij vaak nodig. Soms vragen we ouders/verzorgers op school om te komen vertellen over hun eigen loopbaan en hoe zij hierin hun keuzes hebben gemaakt. Deze wisselwerking levert vaak boeiende gesprekken en verrassende inzichten. 

 

Zit je op de havo of het vwo? Dan kun je via onderstaande link bekijken welke profielen en aanvullende vakken toegang geven tot welke studies: 

Van profiel naar studie

 

 

 

Mbo

Mbo staat voor middelbaar beroeps onderwijs. 

Het vmbo (voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs) bereidt je voor op het mbo. Ook als je een havo diploma of overgangsbewijs van havo 3 naar 4  hebt, dan kan je studeren aan het mbo.

Het mbo kent vier verschillende niveaus. Entree, niveau 2, 3 en 4.

 
Entree

Entree is een praktijkgerichte opleiding. Je kunt hier starten als je (nog) geen diploma hebt behaald en niet kunt starten op een mbo-2, mbo-3 of mbo-4 opleiding omdat je niet voldoet aan de toelatingseisen. De opleiding duurt 1 jaar. Om een entree-opleiding te kunnen volgen, moet je minimaal 16 jaar zijn op 31 juli van het jaar waarin de opleiding start. 

 
Mbo- niveau 2: basisopleiding

Basisberoepsopleiding voor uitvoerend praktisch werk en duurt 1-2 jaar. Met een niveau 2 opleiding heb je een startkwalificatie.  

Mbo- niveau 3: vakopleiding

Vakopleiding tot zelfstandig beroepsbeoefenaar voor zelfstandig uitvoerend werk en duurt 2 tot 3 jaar. 

Mbo-niveau 4: middenkaderopleiding

Middenkaderopleiding voor volledig zelfstandig werk. Met een diploma mbo-4 kun je ook verder studeren op het hbo. Voor een mbo-4 opleiding heb je vmbo-k, mavo/vmbo-t diploma nodig.

BOL en BBL

In het mbo kun je je opleiding in twee verschillende leerwegen doen. Je kiest dus niet alleen een opleiding. Je kiest ook welke leerweg het beste bij jou past.

BOL betekent BeroepOpleidende Leerweg. Als je een bol-opleiding volgt, ga je de hele week naar school en loop periodes van stage. Soms is dat 1 dag in de week, soms is dat een aantal weken of maanden achter elkaar.

BBL betekent Beroepsbegeleidende Leerweg. Bij een bbl opleiding werk je vanaf de eerste dag bij een bedrijf of instelling. Je leert dus vooral door te doen. Je combineert het leren op school met leren in de praktijk (meestal betaald). Als je voor een bbl-opleiding kiest, zoek je zelf een werkplek. Een handige site hiervoor is: www.stagemarkt.nl. 

Zie de website van de mbo-instelling welke opleidingen bol en/of bbl aanbieden. 

Meer informatie over het mbo?

Veel gestelde vragen over het mbo

Om de juiste vervolgstudie te kiezen adviseren wij open dagen te bezoeken. Tijdens deze dagen zie je welke opleidingen een mbo-school aanbiedt maar ook wat de opleidingen inhouden en wat je er later mee kunt gaan doen. En vergeet vooral niet het ‘proeven’ van de sfeer.
Kijk altijd op de website van de opleiding voor de meest actuele informatie rondom open dagen en meeloopdagen!

Zie ook ‘save the date’ onderaan onze website voor overige  de actuele voorlichtingsbijeenkomsten!

Handig:

 
Meeloopdagen

Wij raden onze leerlingen aan om in te schrijven voor een of meerdere meeloopdagen. Dit zijn dagen op vervolgopleidingen waarbij je een dag(deel) met een klas meeloopt om te ervaren of de opleiding bij je past.

Ga naar de website van de mbo-school en meld je aan!

Meeloopdagen zijn altijd tijdens schooldagen. Aanmelden kan via de website van de mbo-instelling. 

Verlof dient door ouders of verzorgers aangevraagd te worden door een e-mail te sturen naar absentie@novalis.nl. Tijdens een kennisweek of toets wordt geen verlof verleend.

 
Tips voor het bezoeken van een open dag
 

Met deze vijf tips ben jij klaar voor een open dag | Studiekeuzelab

Podcast: tips open dagen, meeloopdagen, proefstuderen

De startdatum voor aanmelding in het mbo verschilt per mbo-instelling. Zie onderaan deze pagina het overzicht met startdata per mbo-instelling.

  • Deadline aanmelden mbo: 1 april 2025
  • Aanmelden opleidingen met beperkt aantal plaatsen: zo snel mogelijk (zie overzicht stardata).
 
Aanmelden op het mbo in 2 stappen:

1. via CAMBO met DigiD (Centraal Aanmelden MBO). Je gaat hiervoor naar de website van de mbo-school van de opleiding. Instructievideo aanmelden via Cambo:  klik hier

2. Daarnaast vul je het DDD  (digitaal doorstroom dossier) formulier in via Intergrip. Instructievideo Intergrip:  klik hier 

 
Quotum-opleidingen (opleiding met beperkt aantal plaatsen)

Sommige opleidingen hebben een beperkt aantal plaatsen (quotum opleidingen). Denk bijvoorbeeld aan opleidingen bij het Sint Lucas, een Sport-, Artiesten- of VeVa-opleiding. Voor deze opleidingen geldt: meld je zo snel mogelijk aan!

De plaatsing gebeurt op volgorde van binnenkomst. Bij het SintLucas volgt na je aanmelding een ‘matching-gesprek’. Je krijgt een advies maar kunt niet meer worden afgewezen op creatieve aanleg.

 
Selectie-opleidingen

Bij selecterende opleidingen kijkt de school op je geschikt bent. Je kunt uitgenodigd worden voor een bijeenkomst, testdag en/of of auditie om je geschiktheid te laten zien. 

 

Plan b

Meld je je aan voor een selectieopleiding dan dien je ook een 2e aanmelding te doen (plan b). 

Sta je op de wachtlijst bij een quotum opleiding? Zorg dan ook voor een plan b bij een opleiding met ‘recht op plaatsing’.

Hierbij de rechtstreekse links naar de website van de mbo-instelling voor een overzicht van de quotum- en selectieopleidingen

 
Start aanmelden mbo-instellingen in de regio voor schooljaar 2025-2026. 

Klik hier voor aanmelddata en info mbo-instellingen 2024-2025

Summa 15 oktober 2024
Yuverta College1 november 2024, 17:00 uur
SintLucas1 november 2024, 9:00 uur
De Rooi Pannen1 oktober 2024
Yonder (Tilburg)1 oktober 2024

KW1 College

1 november 2024
Ter Aa1 november 2024

SVO vakopleiding food

 Hele jaar

Als een leerling zich aanmeldt voor 1 april dan heeft hij recht op plaatsing bij de mbo-school (m.u.v. quotum- en selectieopleidingen). Na deze datum kan de mbo-instelling een wachtlijst hanteren. Lees de informatie over aanmelden goed op de website van de mbo-instelling. Je kunt je voor meerdere opleidingen tegelijk aanmelden.

Nog twijfels over je studiekeuze? Maak gerust een afspraak met de decaan of loop binnen bij het decanaat op donderdag.

Sommige opleidingen hebben een beperkt aantal plaatsen (quotum opleidingen). Denk bijvoorbeeld aan opleidingen bij het Sint Lucas, een Sport-, Artiesten- of VeVa-opleiding.

De plaatsing gebeurt namelijk op volgorde van binnenkomst. Er zijn ook opleidingen met een beperkt aantal plaatsen die mogen selecteren welke student kan starten (selectieopleiding). Voor deze opleidingen kun je je het beste zo snel mogelijk aanmelden (zie startdata per mbo-school onderaan de pagina).

Meld je je aan voor een quotumopleiding of selectieopleiding dan dien je ook een 2e aanmelding te doen (plan b). De mentor en/of decaan kan ondersteunen in het keuzeproces.

Hierbij een overzicht van de quotum- en selectieopleidingen per mbo-instelling:

Overzicht selectie- en quotumopleidingen mbo-scholen uit de regio 2025

Links naar de pagina per school:

KiesMBO

Online mbo magazine

Overzicht open dagen

Praktische informatie als je gaat studeren:

www.rijksoverheid.nl/studeren

Hulp bij studiekeuze:

Studiekeuze stripboek

Studiekeuze podcast:

Leuk om te luisteren: Studiekeuze podcast

 
Informatiefolder ministerie OCW

Download

Extra vak: Om de overstap naar havo te maken is een extra 7e vak verplicht.

Bespreek tijdig met je mentor: jouw mentor kan je helpen met advies en ondersteuning. 

Motivatiegesprek met je decaan en teamleider havo: een belangrijk onderdeel van dit proces is een gesprek waarin je jouw motivatie voor havo bespreekt. Ook gaan we samen kijken wat jij nodig hebt om ervoor te zorgen dat het je gaat lukken. Dit gesprek zal plaatsvinden met zowel de decaan als de teamleider havo. Dit gesprek zal net na de centrale examens plaatsvinden. Je ontvangt hiervoor een uitnodiging per e-mail.

Een plan b en aanmelding voor een mbo-opleiding voor 1 april wordt door ons sterk geadviseerd: Wij adviseren je om ook een alternatief (plan B) te hebben. Dit betekent dat je je vóór 1 april aanmeldt voor een mbo-opleiding met recht op plaatsing. Door je vóór deze datum in te schrijven, verzeker je jezelf van een plek in het mbo-onderwijs voor het volgende schooljaar, mocht dat nodig zijn. Je decaan kan je ondersteunen in het maken van een passende studiekeuze. 

Twijfel je tussen mbo en hbo? Op het mbo word je praktijkgericht opgeleid en ben je snel inzetbaar op de arbeidsmarkt. Maar het is ook een goede basis om door te stromen naar het hbo.

Eerst mbo, dan misschien nog hbo

Het mbo kan een goed alternatief zijn wanneer je moeite hebt met de havo of nog niet klaar bent voor het hbo. Het hebben van een mbo-diploma geeft je vaak al een voorsprong op het hbo. Je hebt tenslotte al veel praktijkervaring opgedaan, stage gelopen, samengewerkt in projecten met andere studenten en geleerd om jezelf te presenteren. Ook zijn er voor havisten speciale trajecten mogelijk waarmee je kunt instromen in het 2e of 3e leerjaar. Informeer hier naar bij de mbo-instelling. 

Hoe kan ik naar het mbo?

Heb je een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo, zit je in het 4e of 5e leerjaar of heb je al een havo-diploma? Dan kun je bij het mbo direct starten aan een niveau 4 opleiding.

Instromen in leerjaar 2 of 3

Heb jij je havo-diploma behaald? Dan kun je mogelijk instromen in het 2e of 3e leerjaar. Dit wordt bepaald na een persoonlijk gesprek. Zo kun je na het behalen van je havo-diploma via het mbo snel doorstromen naar het hbo.

Tip. Kijk op de websites van mbo-instellingen voor nog meer mogelijkheden, versnelde trajecten  en ervaringsverhalen.
 
Ervaring van een leerling die na haar havo naar mbo-Tandartsassistent ging

Hbo en universiteit

We moedigen onze leerlingen aan om deel te nemen aan open dagen en voorlichtingsactiviteiten. De data van de open dagen tref je aan op de website van de hogeschool of universiteit.

Verlof voor meeloopdagen/proefstuderen dient door ouders of verzorgers aangevraagd te worden door een e-mail te sturen naar absentie@novalis.nl. Tijdens een kennisweek of toets wordt geen verlof verleend.

Overzicht van de open dagen en voorlichtingsactiviteiten: 

Overzicht open dagen en proefstuderen

Open dagen hbo en universiteit 2024-2025

Links open-dagen in de regio:

Overzicht open-dagen Fontys

Overzicht open-dagen Avans

Overzicht voorlichtingen Tilburg University

Open dagen TU/ Eindhoven

 
Tips voor het bezoeken van een open dag

Met deze vijf tips ben jij klaar voor een open dag

Podcast: tips open dagen, meeloopdagen, proefstuderen

Aanmelden mogelijk vanaf 1 oktober

Vanaf 1 oktober 2024 kun je je via Studielink aanmelden voor studiejaar 2025/2026. Om je aan te melden heb je een DigiD nodig. Het aanvragen en activeren kan tot 5 werkdagen duren. Vraag hem daarom ruim op tijd aan!

  • Deadline aanmelden numerus fixus opleidingen: 15 januari
  • Deadline aanmelden overige opleidingen: 1 mei 2025

Zorg dat je de aanmelddeadline altijd controleert op de website van de instelling.

 

Leerlingen kunnen zich voor maximaal 4 opleidingen tegelijkertijd aanmelden met maximaal 2 numerus fixus opleidingen.
Wil je je aanmelden voor een particuliere opleiding? Dit gaat via de onderwijsinstelling zelf, niet via Studielink.

Numerus Fixus opleidingen

Sommige opleidingen hebben een maximum aantal beschikbare plaatsen (numerus fixes). Voor deze opleidingen is er een selectieprocedure. Een leerling wordt dus niet zomaar toegelaten.
Let op. De deadline om aan te melden voor numerus fixus opleidingen voor het schooljaar 2024/2025 is 15 januari.

Opleidingen met aanvullende eisen

Sommige opleidingen hanteren aanvullende eisen. Een leerling moet bijvoorbeeld een bepaald talent hebben. Dit geldt bijvoorbeeld voor de Kunstacademie of Sportopleidingen. Een leerling kan alleen starten als hij/zij volgens de hogeschool of universiteit geschikt is. Check de website van de instelling voor meer informatie.

Alles over toelating en aanmelden

Rechten aanmelden voor 1 mei

Van profiel naar studie

Numerus Fixus opleidingen

Sommige opleidingen hebben een maximum aantal beschikbare plaatsen (numerus fixes). Voor deze opleidingen is er een selectieprocedure. Een leerling wordt dus niet zomaar toegelaten.
Let op. De deadline om aan te melden voor numerus fixus opleidingen voor het schooljaar 2024-2025 is 15 januari.

Je kunt je in Studielink per studiejaar voor maximaal 4 opleidingen aanmelden. Hiervan mogen maximaal 2 opleidingen een numerus fixus hebben. 

Uitzondering: Voor sommige opleidingen mag je per studiejaar maar bij 1 hogeschool of universiteit aanmelden, dit betreft: Geneeskunde – Tandheelkunde – Verloskunde – Fysiotherapie

Opleidingen met aanvullende eisen

Sommige opleidingen hanteren aanvullende eisen. Een leerling moet bijvoorbeeld een bepaald talent hebben. Dit geldt bijvoorbeeld voor de Kunstacademie of Sportopleidingen. Een leerling kan alleen starten als hij/zij volgens de hogeschool of universiteit geschikt is. Check de website van de instelling voor meer informatie.

Overzicht Numerus fixus opleidingen

Alles over toelating en aanmelden

FAQ decentrale selectie

Klik hier voor het format decentrale selectie

 

Als je voor je vervolgstudie een cijferlijst van vwo-5 nodig hebt, kun je je verzoek via e-mail aanvragen bij mevrouw E. Schijvens van de administratie: e.schijvens@novalis.nl met cc naar s.cox@novalis.nl.

Je ontvangt de ingevulde lijst binnen een week. Zorg ervoor dat je dit tijdig aanvraagt.

FAQ cijferlijst decentrale selectie

 

Het verschil tussen hbo en universiteit
 
In het kort. Hbo studies zijn beroepsgericht, terwijl wo studies meer gericht zijn op onderzoek. Bij Hbo gaat het meer om het Hoe en bij Wo om het Waarom. De universiteit is wetenschappelijk onderwijs terwijl een hbo-studie meer praktijkgericht zijn en op het toepassen van de kennis. 
 

Als  je inzicht hebt in de verschillen tussen hbo en wo, kun je beter kijken wat bij je past. Misschien zit je op het vwo, maar spreekt een hbo-opleiding je meer aan vanwege de praktische insteek. Of je zit op de havo, maar wil je graag op een meer theoretisch niveau studeren. Dan kun je via een hbo-propedeuse of door nog twee jaar vwo te doen, alsnog naar de universiteit. Maar ook je studie/beroep wat bij je past kan van invloed zijn op je keuze. Het belangrijkste is dat je iets kiest waar je talenten, interesses , behoeftes en voorkeuren liggen. Want vaak is dat ook wat je het meeste plezier en voldoening geeft!

Het verschil tussen hbo en universiteit

 
Overzicht studentensteden in Nederland

Wanneer mag je een tussenjaar nemen? Als je een diploma hebt op havo, vwo of mbo niveau 2, dan mag je een tussenjaar nemen vanaf je 16e. Als je niet één van deze diploma’s hebt, dan mag je een tussenjaar nemen vanaf 18 jaar.

Meer informatie:

Kenniscentrum Tussenjaar 

Veelgestelde vragen tussenjaar

Praktische informatie tussenjaar

Tussenjaar bij Defensie – Dienjaar (vanaf 18 jaar)

Breekjaar – tussenjaar

Bezoek de tussenjaarbeurs:

vrijdag 27 juni 2025 van 14:00 tot 18:00 uur – Houten (bij Utrecht)

Klik hier voor meer informatie

Informatie hbo en universiteit

studiekeuze123

hbostart

Online studiekeuze magazine

Studiekeuzelab

Alles over aanmelding, toelating en numerus fixus

Alles over toelating en aanmelden

Rechten aanmelden voor 1 mei

Alles over numerus Fixus

Overzicht Numerus fixus opleidingen

Van profiel naar studie

Decentrale selectie

FAQ cijferlijst decentrale selectie 

Overzicht open dagen en proefstuderen hbo en Universiteit

Overzicht open dagen en proefstuderen

 
Informatiefolder ministerie OCW over studeren in het hoger onderwijs

Download

 
Het verschil tussen hbo en universiteit
In het kort. Hbo studies zijn beroepsgericht, terwijl wo studies meer gericht zijn op onderzoek. Bij Hbo gaat het om het Hoe en bij Wo om het Waarom. De universiteit is wetenschappelijk onderwijs terwijl een hbo-studie meer praktijkgericht en op het toepassen van de kennis. Dit zijn de belangrijkste verschillen in focus.
 

Het verschil tussen hbo en universiteit

 

Informatie voorbereiding en orientatie vervolgstudie (16-9-’24)

Informatie oriëntatie vervolgonderwijs voorexamenklassen (23-9-’24)

Save the date -Voorlichtingsactiviteiten Novalis

Save the date - overige voorlichtingsactiviteiten

Hoe help je je kind kiezen?

Als ouder/verzorger speelt u een waardevolle rol in het studiekeuzeproces. Moedig uw kind aan om na te denken over zijn/haar talenten, interesses, passies en doelen. Onderzoek samen verschillende studierichtingen, beroepen en mogelijkheden. Bezoek gezamenlijk open dagen en voorlichtingsbijeenkomsten en bespreek de ervaringen en indrukken.

Stripboek voor ouders over studiekeuze

Podcasts studiekeuze

In onderstaande podcasts delen studenten, studiekiezers, ouders en studiekeuzecoaches hun ervaringen over het studiekeuzeproces. Ze bieden nuttige tips, adviezen en gaan met elkaar in gesprek over allerlei onderwerpen rondom het kiezen van een studie. Leuk, leerzaam en interessant om te luisteren!