X
GO

Voedingsbeleid Novalis College volgens de Richtlijnen Gezondere Kantines

Het Novalis College heeft een omgeving waar gezond eten gemakkelijk is, omdat dit bijdraagt aan de gezonde leefstijl van onze leerlingen en medewerkers.

We vinden het belangrijk dat het aanbod en de uitstraling in de kantine en in onze automaten gezond is. Daarom werken we volgens de Richtlijn Eetomgevingen voor Scholen die zijn opgesteld door het Voedingscentrum. We maken hiermee de gezonde keuze de makkelijke keuze.

Behalve gezonde keuzes streven we ernaar om te kiezen voor milieuvriendelijke (seizoens- en streekgebonden) ingrediënten. Verder bieden wij uitsluitend vegetarische keuzes aan gebaseerd op zoveel mogelijk biologische en duurzame ingrediënten.

Onze kantine heeft de volgende basis:


De kantine biedt in elke productgroep alleen betere keuzes aan

Binnen de verschillende aangeboden productgroepen (zoals dranken, brood, zuivel, etc.) biedt de kantine alleen betere keuzes aan. Dit geldt voor het uitgestalde aanbod. Betere keuzes zijn gedefinieerd door het Voedingscentrum.


Op de opvallende plaatsen in de automaten staan alleen betere keuzes

Het aanbod in de automaten bestaat uit 80% betere keuzes.


Onze kantine stimuleert water drinken

In onze kantine is water altijd beschikbaar, zowel bij het uitgestalde aanbod als in de automaten.


Het Novalis College werkt structureel aan een gezonde kantine

Ieder jaar brengen wij het aanbod in de kantine in kaart met de Kantinescan en rapporteren we de uitkomst aan de directie.


Wij hebben een gouden kantine:

  • Het uitgestalde aanbod bij de balie en het aanbod in de automaten bestaat voor minimaal 80% uit betere keuzes (zoals al eerder vermeld, het aanbod van de balie bestaat 100% uit betere keuzes)
  • We bieden groente en fruit aan
  • De aankleding van de kantine stimuleert om de betere keuze te maken.

Onze ambities

In de toekomst willen wij graag met de volgende projecten aan de slag gaan:

  • De aankleding van de kantine aantrekkelijker maken door kunstzinnige bijdragen van leerlingen.
  • Met het aanbod meer gaan inspelen op feestdagen (Sinterklaas, Kerst, Pasen).
  • Proeverij van hapjes op school om leerlingen nog meer te betrekken bij de het thema gezonde voeding.
  • Prijsvraag voor het ontwerpen van gezonde snacks/soep/broodje, etc. waaraan alle klassen kunnen deelnemen om eigenaarschap en inbreng van ideeën te bevorderen onder leerlingen.
  • Op de lange termijn het behalen van het vignet Gezonde School.