X
GO

Decanaat

Onze school biedt studiekeuzebegeleiding en loopbaanoriëntatie aan om onze leerlingen te ondersteunen in het studiekeuzeproces/de volgende stap. Kiezen voor een passende opleiding is voor veel jongeren een lastige opgave. Het aanbod is groot waardoor veel leerlingen niet weten waar en hoe ze moeten beginnen. Wij vinden het belangrijk dat leerlingen vanuit zelfinzicht zelf een weloverwogen bewuste (studie)keuze kunnen maken. (Her)ontdekken wie je bent en kijken welke opleiding/school er bij je past. Ons decanaat biedt persoonlijke gesprekken, studiekeuzebegeleiding en organiseert verschillende voorlichtingsactiviteiten, workshops en beroepenmarkten om jongeren te helpen in dit proces.

 

LOB (Loopbaanoriëntatie en -begeleiding)

Loopbaanontwikkeling is een doorlopend proces. Onze mentoren gaan in de mentoruren aan de slag met het ontdekken van talenten, interesses en mogelijkheden. Bij de vakdocenten kunnen onze leerlingen terecht met vragen welke beroepen aansluiten bij hun vak. Het decanaat ondersteunt onze mentoren en is laagdrempelig toegankelijk voor ouders/verzorgers en leerlingen voor (praktische)vragen omtrent het studiekeuzeproces en loopbaanontwikkeling.

 

Profielkeuze

In de 9e klassen is sprake van de profielkeuze en hebben de decanen lestijd om met de leerlingen verder te werken aan dit LOB proces Daarnaast vragen we de leerlingen om buiten onze schoolmuren ook zelf op ontdekkingstocht ze gaan. Zo kunnen zij zich breder oriënteren en verdiepen in studies en beroepen om uiteindelijk tot een voor hen passende richting en keuze te komen. De hulp van ouders/verzorgers is daarbij vaak nodig. Soms vragen we ouders/verzorgers op school om te komen vertellen over hun eigen loopbaan en hoe zij hierin hun keuzes hebben gemaakt. Deze wisselwerking levert vaak boeiende gesprekken en verrassende inzichten.

Bovendien moedigen we de leerlingen aan om buiten de schoolomgeving zelf op ontdekking te gaan.

Zo kunnen zij zich breder oriënteren en verdiepen in studies en beroepen zodat ze uiteindelijk een passende richting en keuze kunnen maken. De betrokkenheid van ouders/verzorgers is belangrijk in dit proces. Soms nodigen we ouders/verzorgers of oud leerlingen uit om op school te komen praten over hun eigen loopbaan en hoe ze hun beslissingen hebben genomen. Deze interactie leidt vaak tot interessante gesprekken en onverwachte inzichten.

Daarnaast stimuleren we onze leerlingen om deel te nemen aan de verschillende voorlichtingsactiviteiten die worden aangeboden, denk aan: de onderwijsbeurs, beroepenmarkten, open dagen, open avonden, meeloopdagen, stages en proefstudeer mogelijkheden.

 

Het MBO

Open dagen en meeloopdagen

Om de juiste vervolgstudie te kiezen adviseren wij open dagen te bezoeken. Tijdens deze dagen zie je welke opleidingen een mbo-school aanbiedt maar ook wat de opleidingen inhouden en wat je er later mee kunt gaan doen. En vergeet vooral niet het ‘proeven’ van de sfeer.
De data van de open dagen tref je aan op de website van de mbo-school. Het is ook zeker de moeite om ‘’de handige website’’, te bezoeken voor een overzicht van de open dagen.

 

Meeloopdagen

Wij raden onze leerlingen aan om in te schrijven voor een of meerdere meeloopdagen. Dit zijn dagen op vervolgopleidingen waarbij je een dag met een klas meeloopt om te ervaren of de opleiding bij jou past.

Meeloopdagen zijn altijd tijdens schooldagen. Je moet je hiervoor aanmelden bij de mbo-school en je moet toestemming van school hebben. Vraag dit ruim op tijd aan bij je mentor. Tijdens een toets- of examenweek krijg je geen verlof. Als je een PTA-toets hebt op die dag, moet je ook aan de betreffende docent toestemming vragen en een ander tijdstip afspreken.

 

Aanmelden

De startdatum voor aanmelding in het mbo verschilt per mbo-instelling. Aanmelden kan vaak al vanaf oktober/november! Houd dus de websites goed in de gaten. Dit geldt vooral voor de opleidingen met een quotum (beperkt aantal plaatsen); voor de overige opleidingen geldt dat
aanmelden uiterlijk voor 1 april moet plaatsvinden.

1. Aanmelden gaat via CAMBO met DigiD (Centraal Aanmelden MBO). Je gaat hiervoor naar de website van de mbo-school van de opleiding

2. Daarnaast vul je het DDD (digitaal doorstroom dossier) formulier via Intergrip. De mentor ondersteunt de leerling hierin.

Aanmelden mbo-instellingen in de regio:

Summa College  Vanaf 13 november 
Yuverta College  Vanaf 1 november 17:00 uur
Sint Lucas  Vanaf 1 november 9:00 uur
De Rooi Pannen  Vanaf 1 oktober
ROC Tilburg  Vanaf 1 oktober
KW1C  Vanaf 1 november
ROC Ter Aa  Vanaf 1 november
SVO vakopleiding food  Hele jaar

 

 

 

 

 

 

 

Recht op plaatsing

Als een leerling zich aanmeldt voor 1 april 2024 dan heeft hij/zij recht op plaatsing bij de mbo-school (m.u.v. quotum- en selectieopleidingen). Na deze datum kan de mbo-instelling een wachtlijst hanteren. Lees de informatie over aanmelden goed op de website van de mbo-instelling. Je kunt je voor meerdere opleidingen tegelijk aanmelden.

 

Beperkt aantal plaatsen

Sommige opleidingen hebben een beperkt aantal plaatsen (numerus fixes/quotum opleidingen). Denk bijvoorbeeld aan veel opleidingen bij het Sint Lucas, een Sport-, Artiesten of VeVa opleiding. Voor die opleidingen kun je je het beste zo snel mogelijk aanmelden. De plaatsing gebeurt namelijk op volgorde van binnenkomst. Er zijn ook opleidingen met een beperkt aantal plaatsen die mogen selecteren welke student kan starten.

Houd voor een overzicht van deze opleidingen de website van de mbo-scholen in de gaten. Let op; meld je je aan voor een quotum opleiding of selectie opleiding dan dien je ook een 2e aanmelding te doen (plan b). De mentor en/of decaan kan ondersteunen in het keuzeproces.

 

Havo eigen school

Bespreek dit tijdig met de mentor. Een plan b voor een mbo-opleiding wordt door ons geadviseerd.

 

Handige websites mbo

Informatie over het mbo  KiesMBO
Selectie – quotumopleidingen in de regio (check altijd de mbo-school van je keuze)  Summa College
 Sint Lucas
 Yuverta College
 Koning Willem I College
 ROC Tilburg
Overzicht open dagen mbo  Overzicht open dagen

 

 

 

 

 

 

 

Kijk altijd op de website van de opleiding voor de meest actuele informatie rondom open dagen en meeloopdagen!

 

Hbo en universiteit

Open dagen en proefstuderen

We moedigen onze leerlingen aan om deel te nemen aan open dagen en voorlichtingsactiviteiten. De data van de open dagen tref je aan op de website van de hogeschool of Universiteit.

Overzicht van de open dagen en voorlichtingsactiviteiten zie ‘’handige websites’’.

 

Aanmelden

Vanaf 1 oktober 2023 kan er weer landelijk worden aangemeld. Aanmelden gaat via Studielink.
Uiterlijke aanmelddatum is 1 mei 2024.

Leerlingen kunnen zich voor maximaal 4 opleidingen tegelijkertijd aanmelden in Studielink met maximaal 2 numerus fixus opleidingen.
Wil je je aanmelden voor een particuliere opleiding? Dit gaat via de onderwijsinstelling zelf, niet via Studielink.

 

Numerus Fixus opleidingen

Sommige opleidingen hebben een maximum aantal beschikbare plaatsen (numerus fixes). Voor deze opleidingen is er een selectieprocedure. Een leerling wordt dus niet zomaar toegelaten.
Let op. De deadline om aan te melden voor numerus fixus opleidingen is 15 januari 2024.

 

Opleidingen met aanvullende eisen

Sommige opleidingen hanteren aanvullende eisen. Een leerling moet bijvoorbeeld een bepaald talent hebben. Dit geldt bijvoorbeeld voor de Kunstacademie of Sportopleidingen. Een leerling kan alleen starten als hij/zij volgens de hogeschool of universiteit geschikt is. Check de website van de instelling voor meer informatie.

 

Handige websites hbo en universiteit

Informatie hbo en universiteit  studiekeuze123
 hbostart
Alles over aanmelding, toelating en numerus fixus  Alles over toelating en aanmelden
 Alles over numerus Fixus
 Overzicht Numerus fixus opleidingen
Overzicht open dagen en proefstuderen hbo en Universiteit  Overzicht open dagen en proefstuderen

 

 

 

 

 

 

 

Kijk altijd op de website van de opleiding voor de meest actuele informatie rondom open dagen en meeloopdagen!

 

Tussenjaar

Een tussenjaar kan een waardevolle ervaring zijn voor diegene die wat extra tijd willen nemen voordat ze naar het mbo, de hogeschool of universiteit gaan. Een mooie kans om te groeien, nieuwe ervaringen op te doen en vooral ook jezelf nog beter te leren kennen. Door zorgvuldige planning en doelgericht handelen kun je er een waardevolle periode van maken.

Wat wil je bereiken? Dit kan variëren van reizen en avontuurlijke activiteiten tot vrijwilligerswerk, stages of persoonlijke ontwikkeling. Het hebben van doelen zal je helpen gefocust te blijven. Heb jij plannen voor een tussenjaar? We hebben een aantal handige websites voor je. Bespreek je plannen ook altijd met je mentor en/of decaan.

Let op. Als je een mavo diploma hebt behaald ben je vaak nog geen 18 jaar en dus leerplichtig. Er zijn soms mogelijkheden om toch een tussenjaar te nemen. Leerplicht stelt hiervoor een aantal eisen. Loop binnen bij het decanaat en vraag naar de mogelijkheden.

Informatie tussenjaar of Keuzejaar (pitstop)

Op vrijdag 28 juni 2024 nationale tussenjaarbeurs
 Tussenjaar kenniscentrum
 Studie, stage of tussenjaar in het buitenland
 Breekjaar tussenjaar
 Keuzejaar (bol) | Summa College
 Pistop MBO (pitstopmbo.nl)

 

 

 

 

 

Kijk altijd op de website van de opleiding voor de meest actuele informatie rondom open dagen en meeloopdagen!

 

Studiekeuze handige sites

Als ouder/verzorger speelt u een waardevolle rol in het studiekeuzeproces. Moedig uw kind aan om na te denken over zijn/haar talenten, interesses, passies en doelen. Onderzoek samen verschillende studierichtingen, beroepen en mogelijkheden. Bezoek gezamenlijk open dagen en voorlichtingsbijeenkomsten en bespreek de ervaringen en indrukken.

-    Filmpje plaatsen (staat reeds op site)
-    Stripboek studiekeuze 
-    Podcast studiestudiekeuze 
 

Podcast studiekeuze  Studiekeuze podcast | Podcast on Spotify

 

 

Filmpje: Studie kiezen? Laat jouw ouders jou helpen!