X
GO

Belangrijke data en informatie rondom Studie- en profielkeuze 2016-2017

Het kiezen van een passende studie of profiel is niet gemakkelijk. Er zijn zoveel mogelijkheden voor een studie en beroep dat veel leerlingen niet weten waar ze moeten beginnen om aan informatie te komen en te ontdekken welke studie bij hen past.

Daarvoor is het belangrijk dat voor dit proces ruim de tijd genomen wordt en de leerling regelmatig actief is om de stappen te zetten om dichter bij een goede studiekeuze te komen.

Op school wordt ook aandacht besteed aan de studiekeuze. Deze taak ligt bij de mentoren die in hier het mentoruur mee aan de slag gaan. De decaan ondersteunt hen hierin.

In de 9e klassen waarbij sprake is van de profielkeuze hebben de decanen lestijd om met de leerlingen te werken aan dit proces.

Daarnaast zal de leerling buiten school ook zelf op ontdekkingstocht moeten gaan en zich oriënteren op-, verkennen van- en moeten verdiepen in studies en beroepen om een knoop door te kunnen hakken. De hulp van ouders/verzorgers is daarbij vaak nodig.

Data rondom studievoorlichting

 • Vrijdag 30 september en zaterdag 1 oktober Onderwijsbeurs Zuid in het Beursgebouw in Eindhoven
  Aanmelden kan via www.onderwijsbeurszuid.nl
 • Woensdag 9 november Fontys voorlichtingsavond (voor alle Havisten en VWO-ers)
  Locatie Fontys Rachelsmolen. Inschrijvingslink volgt.
 • Donderdag 10 november Beroepenavond verplicht voor de klassen 9. Aanbevolen voor de klassen 10. I.s.m. Montessori College. Aanmelden verplicht via formulier dat verstrekt wordt. Aanvang 19.00 op het Montessori College Habsburglaan 1 in Eindhoven.
 • Dinsdag 22 en donderdag 24 november HBO voorlichtingsavonden. (voor alle Havisten en VWO-ers)
  Locatie Stedelijk College  Henegouwenlaan 2. Inschrijvingslink volgt.
 • Dinsdag 20 december MBO voorlichtingsavond I.S.M. Eckart College en Frits Philips Lyceum – mavo. MBO opleidingen uit de regio geven voorlichting over de studies. Verplichte activiteit voor de leerlingen van klas 9 VMBO-t. Aanvang 19.00 op het Eckart College Damocleslaan 3 in Eindhoven.
 • Dinsdag 2 en donderdag 4 februari. WO voorlichtingsavonden. (voor alle VWO-ers)
  Locatie Stedelijk College  Henegouwenlaan 2. Inschrijvingslink volgt.
 • Open Dagen: Vanaf september

Helaas wordt er geen papieren Open Dagen gids meer uitgegeven. Maar op vele sites zijn de data te vinden.

Ook is er een handige OpenDagenApp te downloaden op:
www.tkmst.nl/opendagenapp

Andere goede sites om de data te vinden van Open Dagen, informatie over studies, studeren en testen zijn:

En op de sites van de instellingen van MBO, HBO en WO vind je ook de Open Dagen van de opleiding van jouw voorkeur.

Meeloopdagen

Het is zeker aan te raden om je in te schrijven voor een of meerdere Meeloopdagen. Doe dit als je je al goed in een studie hebt verdiept, en je wilt echt weten of het daadwerkelijk iets voor je is. Of, wanneer je twijfelt tussen twee of drie studies, of instellingen. Je kunt per jaar maximaal 3 meeloopdagen volgen.

Meeloopdagen zijn altijd door de week. Je moet je hiervoor ook aanmelden bij de instelling. Ook moet je toestemming van school hebben, je moet dit dus ruim op tijd aan te vragen bij leerligzaken. Het is niet toegestaan om een meeloopdag te volgen tijdens een toets- of examenweek. Als je toch een PTA-toetshebt op die dag, moet je ook aan de betreffende docent toestemming vragen en een ander tijdstip afspreken.

Meer informatie over aanmelden, selectieprocedures etc. wordt via de mentor aan de leerlingen verstrekt.

Danielle Stephan
Janneke Roijers
Decanen

WO-studievoorlichtingsavonden

Op dinsdag 7 en donderdag 9 februari 2017 worden speciale avonden georganiseerd voor de leerlingen van 4-5-6 vwo van 14 middelbare scholen in Eindhoven en omgeving.

Tijdens deze twee avonden komen voorlichters van zo'n 90 universitaire studierichtingen en andere organisaties voorlichting geven. Per avond zijn er verschillende voorlichtingen. Lees verder...

De StudieKeuzeKrant

Beste leerlingen en ouders/ verzorgers,

Via deze link krijg je toegang tot een handige studiekeuzekrant. Hierin staan artikelen over studiekeuze, open dagen, tips en tools rondom het keuzeproces etc.
Super handig!

Wil jij misschien gaan studeren in het buitenland?

Neem eens een kijkje op http://www.studyportals.com/

Op deze site vind je een schat aan informatie over (pre) Bachelor- en Masteropleidingen en taalcursussen over heel de wereld.

Voor veel (Engelstalige) studies is het noodzakelijk dat je een test hebt afgelegd om je Engelse taalvaardigheid aan te tonen. De meestgevraagde testen zijn: Cambridge (niveau FCE, maar vaak zelfs CAE), IELTS (vooral UK) en TOEFL (vooral US). Het is belangrijk om vooraf te weten welke test geaccepteerd wordt, dus informeer hiervoor goed bij de gewenste studie.

Het grote voordeel van Cambridge is dat het behaalde certificaat je hele leven lang geldig blijft, terwijl de IELTS en TOEFL slechts twee jaar geldig blijven.

Voor informatie over de verschillende cursussen en testen:

http://www.i-studentglobal.com/learning-english

http://www.cambridgeenglish.org/

http://www.britishcouncil.nl/exam/ielts

http://www.ets.org/toefl/ibt/about