X
GO

Oproep aan ouders/verzorgers om mee te doen met de beroepenavond 2017

Beste ouder(s), verzorger(s),

In deze snel veranderende samenleving vinden leerlingen het vaak moeilijk om te komen tot een studiekeuze. Het is voor leerlingen lastig een goed beeld te krijgen van de vele beroepen die er zijn en welke studies leiden tot die beroepen. Om ze hierbij te helpen doen we een beroep op u!

Op woensdagavond 8 november a.s. organiseert het Novalis College Eindhoven samen met het Montessori College een beroepenavond voor de leerlingen van deze scholen. Tijdens de beroepenavond geven ouders, oud-leerlingen en andere betrokkenen voorlichting over hun beroep/studie/loopbaan aan leerlingen. Deze beroepenavond vindt plaats op het Novalis College in Eindhoven.

Voor deze avond zijn we op zoek naar mensen die het leuk vinden om over hun beroep, studie en loopbaan te vertellen. We zijn op zoek naar beroepen op alle niveaus, alle branches en functies.

We zouden het op prijs stellen als u als ouder/verzorger korte voorlichtingen wilt verzorgen over uw beroep. U kunt dan bijvoorbeeld vertellen wat voor werkzaamheden u verricht, welke kwaliteiten en eigenschappen hiervoor nodig zijn, welke opleidingen zoal bij het beroep passen, de leuke en minder leuke kanten van het beroep, etc.

Hoe meer verschillende beroepen, studies etc., hoe meer leerlingen iemand in hun interessegebied vinden.

Als u wilt komen spreken of u kent iemand die hiervoor zeer geschikt zou zijn, meldt u zich dan aan via email bij m.rongen@summacollege.nl

Met vriendelijke groet,

Danielle Stephan en Riciëlle Smits

Decanen Novalis College

Marijn Rongen

Decaan Montessori College

Belangrijke data en informatie rondom studie- en profielkeuze 2017-2018

Het kiezen van een passende studie of profiel is niet gemakkelijk. Er zijn zoveel mogelijkheden voor een studie en beroep dat veel leerlingen niet weten waar ze moeten beginnen om aan informatie te komen en te ontdekken welke studie bij hen past.

Daarvoor is het belangrijk dat voor dit proces ruim de tijd genomen wordt en de leerling regelmatig actief is om de stappen te zetten om dichter bij een goede studiekeuze te komen.

Op school wordt ook aandacht besteed aan de studiekeuze. Deze taak ligt bij de mentoren die in hier het mentoruur mee aan de slag gaan. De decaan ondersteunt hen hierin.

In de 9e klassen waarbij sprake is van de profielkeuze hebben de decanen lestijd om met de leerlingen te werken aan dit proces.

Daarnaast zal de leerling buiten school ook zelf op ontdekkingstocht moeten gaan en zich oriënteren op-, verkennen van- en moeten verdiepen in studies en beroepen om een knoop door te kunnen hakken. De hulp van ouders/verzorgers is daarbij vaak nodig.

Belangrijke data rondom studievoorlichting

 • Vrijdag 29 september en zaterdag 30 september Onderwijsbeurs Zuid in het Beursgebouw in Eindhoven
  Aanmelden kan via www.onderwijsbeurszuid.nl
 • Woensdag 11 oktober Fontys voorlichtingsavond (voor alle Havisten en VWO-ers)
  Locatie Fontys Rachelsmolen. Inschrijvingslink volgt.
 • Dinsdag 24 en donderdag 26 oktober 2017
  HBO voorlichtingsavonden. (voor alle Havisten en VWO-ers)
  Locatie Stedelijk College Henegouwenlaan 2. Inschrijvingslink volgt.
 • De jaarlijkse HBO studievoorlichtingsavonden in Eindhoven staan weer gepland, dit jaar voor oktober. Voor deze voorlichtingsavonden kan worden ingeschreven via één gemeenschappelijke website.
  • Op woensdag 11 oktober 2017 een avond waar de opleidingen van Fontys zich presenteren.
   • Locatie: Fontys Hogescholen , Rachelsmolen 1, gebouw R3/R4 in Eindhoven.
   • Deze inschrijving is vanaf nu geopend, en sluit op woensdag 4 oktober.
   • Op deze avond worden vier rondes aangeboden.
  • Op dinsdag 24 oktober en donderdag 26 oktober 2017 de twee avonden georganiseerd via de decanenkring Eindhoven e.o., waar 65 HBO opleidingen zich presenteren.
   • Locatie: Stedelijk College Eindhoven, Henegouwenlaan 2 in Eindhoven.
   • Inschrijven is mogelijk vanaf maandag 18 september, en sluit op vrijdag 13 oktober.
 • Woensdag 8 november Beroepenavond verplicht voor de klassen 9. Aanbevolen voor de klassen 10. I.s.m. Montessori College. Aanmelden verplicht via formulier dat verstrekt wordt. Aanvang 19.00 op het Novalis College.
 • Maandag 11 december MBO voorlichtingsavond I.S.M. Eckart College en Frits Philips Lyceum – mavo. MBO opleidingen uit de regio geven voorlichting over de studies. Verplichte activiteit voor de leerlingen van klas 9 VMBO-t. Aanvang 19.00 op het Eckart College Damocleslaan 3 in Eindhoven.
 • Dinsdag 21 en donderdag 23 november. WO voorlichtingsavonden. (voor alle VWO-ers)
  Locatie Stedelijk College Henegouwenlaan 2. Inschrijvingslink volgt.
 • Open Dagen: Vanaf september.

Er wordt geen papieren Open Dagen gids meer uitgegeven. Maar op vele sites, waaronder die van Yubu zijn de data te vinden.
Andere goede sites om de data te vinden van Open Dagen, informatie over studies, studeren en testen zijn:
www.studiekeuze123.nl
www.deopendagenkalender.nl
www.hbobachelors.nl
www.universitairebachelors.nl
www.startstuderen.nl
www.wilweg.nl (als je interesse hebt in een tussenjaar of studeren in het buitenland)

En op de sites van de instellingen van MBO, HBO en WO vind je ook de Open Dagen van de opleiding van jouw voorkeur.

Meeloopdagen

Het is zeker aan te raden om je in te schrijven voor een of meerdere Meeloopdagen. Doe dit als je je al goed in een studie hebt verdiept, en je wilt echt weten of het daadwerkelijk iets voor je is. Of, wanneer je twijfelt tussen twee of drie studies, of instellingen. Je kunt per jaar maximaal 3 meeloopdagen volgen.

Meeloopdagen zijn altijd door de week. Je moet je hiervoor ook aanmelden bij de instelling. Ook moet je toestemming van school hebben, je moet dit dus ruim op tijd aan te vragen bij leerligzaken. Het is niet toegestaan om een meeloopdag te volgen tijdens een toets- of examenweek. Als je toch een PTA-toetshebt op die dag, moet je ook aan de betreffende docent toestemming vragen en een ander tijdstip afspreken.

Meer informatie over aanmelden, selectieprocedures etc. wordt via de mentor aan de leerlingen verstrekt.

Decanen:

Danielle Stephan (HV) en Ricielle Smits (Vt)

De StudieKeuzeKrant

Beste leerlingen en ouders/ verzorgers,

Via deze link krijg je toegang tot een handige studiekeuzekrant. Hierin staan artikelen over studiekeuze, open dagen, tips en tools rondom het keuzeproces etc.
Super handig!

Studiekeuze123

Wat is het verschil tussen een hogeschool en universiteit? Wat kost studeren? Hoe werkt de selectieprocedure bij fixusopleidingen? Relevante onderwerpen als je aan de slag gaat met je studiekeuze. Speciaal voor studiekiezers én hun ouders heeft Studiekeuze123 twee digitale magazines gemaakt waarin deze onderwerpen, aangevuld met leuke filmpjes, aan bod komen.

Wil jij misschien gaan studeren in het buitenland?

Neem eens een kijkje op http://www.studyportals.com/

Op deze site vind je een schat aan informatie over (pre) Bachelor- en Masteropleidingen en taalcursussen over heel de wereld.

Voor veel (Engelstalige) studies is het noodzakelijk dat je een test hebt afgelegd om je Engelse taalvaardigheid aan te tonen. De meestgevraagde testen zijn: Cambridge (niveau FCE, maar vaak zelfs CAE), IELTS (vooral UK) en TOEFL (vooral US). Het is belangrijk om vooraf te weten welke test geaccepteerd wordt, dus informeer hiervoor goed bij de gewenste studie.

Het grote voordeel van Cambridge is dat het behaalde certificaat je hele leven lang geldig blijft, terwijl de IELTS en TOEFL slechts twee jaar geldig blijven.

Voor informatie over de verschillende cursussen en testen:

http://www.i-studentglobal.com/learning-english

http://www.cambridgeenglish.org/

http://www.britishcouncil.nl/exam/ielts

http://www.ets.org/toefl/ibt/about