X
GO

Leerlingen Novalis storten zich op opera

Geplaatst op:

'Is iemand van jullie al eens naar de opera geweest?", vraagt theaterdocente Daphne van Ommen aan leerlingen van havo 4 van het Novalis College. Nee, niemand van de pakweg twintig jongeren. De gezichten vertrekken van afschuw. Ouwe meuk, dat is het idee dat ze van opera hebben. De groep gaat later deze maand naar een opera over Don Quichot. Het is de bedoeling dat elk van hen een verhaal schrijft over deze bevechter van windmolens en schapen. Van Ommen verzorgt de eerste van twee workshops waarin de leerlingen dat gaan doen. De verhalen krijgen een plek in de uitvoering.

Denkbeeldig kwaad

Opera2Day wil opera een eigentijds jasje geven. Dat gebeurde bijvoorbeeld in Mariken in de tuin der lusten, waarvoor Calliope Tsoupaki muziek schreef rond het middeleeuwse verhaal Mariken van Nieumeghen. Ook werkt het gezelschap met verschillende disciplines in uitvoeringen van bestaande opera's, zoals filmprojectie en dans. Het doel is opera relevant maken voor deze tijd.

In de oorspronkelijke roman van de Spanjaard Cervantes, in twee delen geschreven in 1605 en 1615, ziet de Spaanse edelman Don Quichot zichzelf door het lezen van ridderromans als ridder die ten strijde trekt tegen het kwaad, dat zonder uitzondering denkbeeldig blijkt te zijn.

Opera2Day heeft de handeling naar het heden verplaatst. De ridder is nu eigenaar van een beursgenoteerd bedrijf. Zijn paard is een cateringkarretje. De schildknaap Sancho Panza werkt in het archief van het bedrijf. In deze versie zijn de molens reusachtige ventilatoren.

Targets halen

De muziek is geschreven door de Italiaanse componist Vanni Moretto die eerder al met Opera2Day werkte. Hij is te rade gegaan bij repertoire uit middeleeuwen en barok. In de voorstelling zijn instrumenten uit die periode te horen. Het stelt de leerlingen van het Novalis College niet bepaald gerust. Ze zijn toch al rumoerig en moeten meermalen tot de orde geroepen worden.

"Vandaag gaan we inspiratie opdoen voor jullie verhaal", zegt Van Ommen tegen de leerlingen. Ze vertelt waarom deze nieuwe Don Quichot voor hen van betekenis kan zijn. "Hij moet targets halen, en wil daaraan ontsnappen door een ridder te worden, ongeacht of dat nut heeft of niet. Het is een ode aan de fantasie in een maatschappij waarin van alles van je verwacht wordt, op gebied van studie en werk. De vraag is wat bij jullie een Don Quichot-achtig verhaal zou worden. Wat is jullie realiteit, en wat zijn jullie dromen, jullie avonturen?"

Hoe rumoerig de leerlingen ook zijn, ze gaan geconcentreerd aan de slag met de opdrachten die ze krijgen, waarbij ze in groepjes brainstormen over hun dromen. Jolie Seuntjens (15) vindt het interessant om het thema van Don Quichot om te zetten in een fantasie over haar eigen leven, maar ze betwijfelt of de muziek in de opera haar veel zal zeggen.

Twee andere leerlingen, Fenna Steenman en Valentijn Reijnders (ook 15 jaar), zijn het met haar eens. "Het trekt me niet dat de muziek gespeeld wordt op oude instrumenten", zegt Fenna. "Ik vind het leuk om culturele dingen te bezoeken, maar opera is een oude vorm. Al die muziek lijkt op elkaar." Jolie en Valentijn zijn het daarmee eens. Ze houden meer van rap.

Een draak verslaan

Ze moeten alledrie nog eens nadenken wat voor verhaal ze in de tweede workshop gaan schrijven. Driehonderdtachtig woorden vinden ze veel. Jolie heeft wel een idee. "Het wordt een sprookje. Daar houd ik van. Ik heb veel meegemaakt. Dingen die ik onder ogen moet zien. Af en toe stort je in om er sterker uit te komen. Het krijgt de vorm van een draak die ik moet verslaan. Ik heb daar geen schaamte over. Iedereen heeft zijn eigen draak."

'De vernuftige edelman Don Quichot van La Mancha' door Opera2Day. Dinsdag 14 maart in het Parktheater in Eindhoven. Aanvang 20.00 uur.

Meer informatie op opera2day.nl

Bron: Eindhovens Dagblad

| Terug

Archief