X
GO

Sfeervolle Paasviering in volle aula staat in teken van vrede

Geplaatst op:

In een bomvolle aula, volgehangen met zelf gevouwen kraanvogels, vond op Goede Vrijdag de Paasviering van het Novalis College plaats. Bijzonder was de aanwezigheid van twee leerlingen uit de zevende klas : Anna uit Oekraïne en Nadia uit Rusland. Zij deelden de paaseitjes uit en hingen als vredessymbool de laatste twee kraanvogels in de boom.

Het was voor het eerst sinds lange tijd dat er weer eens een jaarfeest in een volle aula gevierd kon worden. Door de pandemie waren gedurende twee jaar de laatste vieringen noodgedwongen online. En dat is vreemd voor een school waar ontmoeten en samenzijn zulke belangrijke onderdelen zijn.

De aula stroomde dan ook tweemaal vol voor de viering. Vol bewondering luisterden ze naar het openingslied van Jeske. Zij zong een tekst van Adèle (het nummer “Remedy”) die haarfijn aansloot bij het thema: vrede. Vervolgens las Irma van Macklenbergh twee gedichten voor van 7e klassers, traden de leerlingen van de Blauwe Bloem op met een Nederlandstalige bewerking van een volkslied uit Oekraïne en las Lotte de Vrees het bijzondere paasverhaal ‘De jongen die de gekruisigde te eten gaf’ voor.

Als klap op de vuurpijl zong het schoolkoor uit volle borst het lied Avond van Boudewijn de Groot. Francis van Maris legde de aanwezigheid van de kraanvogels uit. Het verhaal gaat, dat er tijdens de Tweede Wereldoorlog in Japan een meisje leefde: Sasaki Sadako. Enige tijd na de aanval met de atoombom in Hiroshima kreeg zij kanker. Van een vriendin hoorde ze dat ze een wens mocht doen als ze 1000 kraanvogels zou vouwen. Ze startte daar onmiddellijk mee. Maar helaas kwam haar einde te vroeg. Haar vriendinnen voltooiden de klus, en sindsdien staat de kraanvogel symbool voor hoop en vrede.

Leerlingen van vrijescholen in heel Europa vouwen op dit moment kraanvogels, als teken van verbinding en vrede gezien het militaire conflict tussen Rusland in Oekraïne. En ook het Novalis College doet daar volop aan mee. In de aula hingen er al tientallen. Dat worden er komende weken wellicht duizend. Zeker toen de leerlingen in stilte aanschouwden hoe onze gastleerlingen uit het oorlogsgebied als symbool van hoop en vrede elk een kraanvogel ophingen in de boom.

 

 

 

 

| Terug

Archief