X
GO

Leerlingen duiken in verleden tijdens Koloniale Sporen

Geplaatst op:

Havo en vwo-leerlingen uit de 8e klas hebben zich van 7 tot en met 18 maart verdiept in het koloniale systeem en vooral ook in de sporen die daarvan nog steeds zichtbaar zijn.

Tijdens het project Koloniale Sporen kregen ze tal van gastlessen en leuke workshops op het gebied van koken, batikken, poëzie en dans. Ook interviewden ze ouderen met herinneringen aan de koloniale tijd. Op 18 maart werden deze verhalen door de leerlingen verteld.

Tijdens de afsluitende bijeenkomst voerden de leerlingen ten overstaan van veel ouders én alle aanwezige geïnterviewden Antilliaanse dansvoorstellingen uit, droegen ze hun zelfgeschreven gedichten voor en waren de batik kunstwerken te bewonderen. Ook rook het in de gymzaal heerlijk naar de zelfbereide hapjes.

Maar het indrukwekkendst waren toch wel de verhalen. Sophie, Julia en Lunamé interviewden Trees Bauwens, die in 1933 in Batavia werd geboren. Ze zag hoe haar buurjongen werd vermoord. En vertelde over het moeilijke moment waarop haar ouders binnen twee dagen moesten beslissen of ze naar Nederland wilden vertrekken.

Renske, Lisa en Emmy spraken met Tineke van der Woude-Zulver. Ook zij werd in Indonesië geboren en had tot haar veertiende een heel fijne jeugd. Daarna woonde ze in een Jappenkamp, waar ze het moest doen met 75 gram rijst per dag. “Soms kregen we er een darmragout van slachtafval bij of een ei dat we met z’n vieren moesten delen.”

Olivier, Floris, Joep en Tobias tenslotte vertelden het verhaal van de op Sumatra geboren Theo Thumjaman. Toen hij zes jaar oud was, kwam hij met de boot naar Nederland. De tocht duurde twee maanden en was zo zwaar dat er mensen bezweken. Hij zag hoe ze overboord werden gegooid. De eerste jaren in Nederland waren zwaar. “We waren arm en soms moest je wel een uur lopen voor de boodschappen. Ik herinner me dat we met een kar of slee bij allerlei boeren eten gingen halen."

De volledige interviews zijn hier terug te lezen: https://inmijnbuurt.org/thema/koloniale-sporen-in-mijn-buurt/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

| Terug

Archief