X
GO

Eindwerkstukpresentaties zorgen voor lach en traan

Geplaatst op:

Een lach, een traan en veel nieuwe weetjes. Coördinator eindwerkstukpresentaties Kelly Kusters blikte geëmotioneerd terug op de 51 presentaties van de vwo en havo eindexamenkandidaten, op vrijdag 10 en zaterdag 11 december. Door de pandemie was dit jaarlijkse evenement helaas alleen online te volgen.

Tijdens de eindwerkstukpresentaties wordt elk jaar duidelijk welke prachtige weg de vrijeschoolleerlingen hebben afgelegd. De eindexamenklasleerlingen van 11A, 11B en 12A, die enkele jaren geleden kleiner van stuk en vol speelsheid hun eerste stappen in een middelbare school zetten, bewezen ook nu weer enorm te zijn gegroeid. Ze betoogden niet alleen met innerlijke rust en zelfvertrouwen over tal van boeiende onderwerpen, maar wisten met hun creatieve praktijkopdrachten bovendien heel verrassende verbindingen te maken.

Ook dit jaar waren de presentaties stuk voor stuk  boeiend, met soms persoonlijke, aangrijpende anekdotes, maar ook boordenvol humor en verrassende wendingen. Zware onderwerpen werden niet geschuwd. Een kleine greep uit het programma: de invloed van corona op de economie, geluidsvervuiling, de dromenwereld, kleurenblindheid, circulaire economie, narcisme, A.I. in de muziek, de invloed van sport op depressie, feminisme en het effect van honger op de mentale staat van jongeren.

Honderden ouders en leerlingen stemden op vrijdagavond en zaterdagochtend af op één van de drie livestreams om hun kind, kleinkind, neef, nicht, vriend of vriendin – en al hun klasgenoten - te zien en te horen.  En niet zelden bleven ze geboeid hangen. De kijkers op kanaal 11A hoorden Sietske Trouw bijvoorbeeld vertellen over het effect van geluidsvervuiling op het gedrag van zoogdieren. Niet alleen communicatie, maar ook de navigatie wordt zwaar gehinderd, vertelde ze. En de volgers van 11B kregen dankzij Jonas Span inzicht in hoe oude culturen dromen duiden en leerden van Koen Verheijen hoe kleurenblinden de wereld ervaren.

Wie wetenschappers in de dop wilden aanschouwen, kwam aan zijn trekken in de livestream van 12A: Kiki de Feber vertelde over de invloed van sport op een depressie – zou het een medicijn kunnen zijn? – en toonde een zelfgemaakte choreografie als creatieve uiting. Klassiek pianist Kees Rooijmans combineerde wiskunde met muziek en maakte met behulp van A.I. een compositie. En Robin Pino verhaalde over de morele en maatschappelijke vraagstukken rondom genetische manipulatie en schreef er een SF verhaal bij.

Een van de meest bijzondere presentaties tot slot was die van Lotte Nieuwdorp. Onder de noemer ‘stof tot nadenken’ ging ze in op de kledingindustrie, waarin consumenten zich laten verleiden door de laagste prijs maar waarin arbeiders in arme landen de prijs betalen. Ze ontwikkelde een eigen duurzame kledinglijn, waarbij zowel het materiaal als de ontwerpen bijdragen aan een betere samenleving.  

   
   
   
| Terug

Archief