X
GO

Werkweken 2021: Samen de wereld ontdekken

Geplaatst op:

In oktober trokken de leerlingen van het Novalis College – zoals elk jaar – er weer een week op uit. Doel: elkaar én de wereld om je heen ontmoeten. We blikken terug op stevige ontdekkingsreizen waarin hard werd samengewerkt en veel werd geleerd. Maar vooral ook een week waarin we elkaar weer eens goed konden ontmoeten!

De werkweken vormen een bijzonder moment in het jaarrooster van het Novalis College. Het zijn weken waarin de klas elkaar beter leert kennen en waarin al werkend de wereld om je heen wordt ontdekt. De week is bewust in oktober gepland; klassen zijn dan net gestart, soms nieuw of flink gewijzigd en niet zelden onder leiding van een nieuwe mentor. Dit jaar was de editie extra bijzonder. Na een ‘gebroken’ coronajaar was de wil om samen te zijn - en samen te werken - extra groot.

Natuur

Elk leerjaar heeft een eigen thema. In de 7e klas is dat natuur. De leerlingen fietsen met de klas over een met zorg uitgestippelde route naar een locatie waar ze in de natuur aan het werk kunnen. Dit jaar bracht de route ze naar pretpark Hemelrijk en IVN Uden en werd er op de boerderij gewerkt. Er werd gewerkt in het groen – knotwilgen knippen en tuinen verzorgen – maar vooral ook ervaren welk resultaat een fysieke inspanning geeft. Uiteraard werd er ook gelachen. Door middel van activiteiten als Expeditie Robinson, vlottenbouwen, lasergamen en klimmen ontstonden hechte groepen.

Sociaal

De 8e klas trok per fiets naar verzorgingstehuizen voor hun ‘sociale’ werkweek. Tijdens die week leerden de leerlingen hoe fijn het is om een helpende hand aan een ander te bieden. Ze bakten onder meer pannenkoeken voor de bewoners, maakten wandelingen of verzorgden een optreden. Ter ontspanning werd er gekanood, geklommen en gepaintballd.

Geologie

Een van de stoerste kampen is toch wel het de werkweek Geologie. De 9e klas ontdekt dan de wereld door met de eigen benen op bijzondere plekken van de aarde te staan en ervaren letterlijk hoe woest de wereld kan zijn. Ook zien ze met eigen ogen door welke periodes de wereld is gegaan. Dit jaar werd Zuid-Limburg ontdekt. Niet alleen fietsten de leerlingen in de buitenlucht door bergen en dalen, ook bezochten ze Fort Sint Pieter, fietsten ze door de grotten van Valkenburg en bezochten de Limburgse steenkoolmijnen.

Ambachtelijk meten

Een aantal 10e klassen bracht het vak wiskunde op een bijzondere wijze in gebruik. Tijdens het landmeetkamp brachten ze samenwerkend en met ambachtelijke meetinstrumenten een landschap in kaart. Met behulp van jalons, prisma’s en theodolieten voerden ze hoek- en hoogtemetingen uit en maakten ze een landkaart, compleet met windroos, schaalverdeling en landschapselementen.

Stage en activiteiten

Voor de leerlingen die niet op werkweek gingen waren er allerlei andere activiteiten. De VMBO-t examenklassen gingen op stage. De Havo examenklassen hadden een kunstweek met veel kunst, muziek, een dagje outdoor en ze bezochten Toverland. De VWO klassen uit de bovenbouw bezochten Amsterdam en de Rotterdamse havens.
6 VWO ging op excursie naar kamp Vught, speelde een citygame, ging naar Toverland en leefde zich uit met paintballen.

Het was een hele geslaagde werk- en activiteitenweek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

| Terug

Archief