X
GO

Blog: Nog zes weken en dan………Waldorf100!

Geplaatst op:

Op 28 oktober vieren de vier vrijescholen in de regio Eindhoven-Helmond in het Parktheater het 100-jarig bestaan van het wereldwijde vrijeschoolonderwijs. Via deze blog houden we u op de hoogte van de ontwikkelingen. Ditmaal een fotoverslag van het landelijke feest in Maarssen…

Wie afgelopen vrijdag een bezoek wilde brengen aan één van de vier scholen in onze regio, kwam bedrogen uit. De scholen waren dicht. Reden: een groots feest in Maarssen! Daar kwamen leraren, medewerkers, directies en besturen van alle 117 vrijescholen in Nederland bijeen om gezamenlijk het 100-jarig bestaan van het antroposofisch onderwijs te vieren. En uiteraard waren er veel bezoekers bij afkomstig van het Novalis College, de Vrije School Brabant, Vrijeschool Peelland en Vrijeschool de Regenboog.

Het was een echt feest, daar in de Fabrique in Maarssen. Allereerst werd in bijzijn van een oud-leerling van de allereerste Walfdorfschool ter wereld de Waldorf100 kaars ontstoken. Deze kaars maakte een rondgang langs alle vrijescholen in Nederland en staat zo symbool voor de verbondenheid. Daarna zong iedereen uit volle borst een feestelijk lied. En toen was het tijd om te feesten. Een feest met inhoud voor het hoofd en werk voor de handen. Want er waren vele workshops en lezingen, maar ook was er van alles te doen. Op de ambachtenstraat konden bezoekers bijvoorbeeld koper slaan, met hout en wol werken en ijzer smeden. En in de grote zaal waren indrukwekkende optredens op het gebied van theater, muziek en euritmie.

Wie voor de inhoud wilde gaan - het hoofd voeden - bezocht één van de vele lezingen en workshops. Over hoogbegaafdheid bijvoorbeeld. Of over kunstzinnig onderwijs, de bewegende klas, taalontwikkeling of doorlopende leerlijnen. Allemaal rondom het centrale thema ‘Een traditie van vernieuwing’. Of woonde een van de bijzondere interviews bij met bekende Nederlanders met een vrijeschool verleden, zoals snowboardster Nicolien Sauerbreij of Floortje Dessing.

Maar de echte vernieuwing, en het gedeelte dat de harten verwarmde, dat vond meestal buiten plaats. In het heerlijke herfstzonnetje liepen 3000 gelijkgestemden met glimlach op het gezicht van elkaars aanwezigheid te genieten. Er was volop ruimte voor verbinden en ontmoeten. En dat werd onder het genot van heerlijke gezonde hapjes en verfrissende drankjes dan ook gretig gedaan. Genoeg gekletst. Geniet van de foto’s. En volgende week weer meer over ons eigen feest!

 

 

| Terug

Archief