X
GO

Nog zeven weken en dan………Waldorf100!

Geplaatst op:

Op 28 oktober vieren de vier vrije scholen in de regio Eindhoven-Helmond in het Parktheater van Eindhoven het 100-jarig bestaan van het wereldwijde vrijeschoolonderwijs. Via deze blog houden we u op de hoogte van de ontwikkelingen. Ditmaal over jongleren en de Waldorf100 kaars…

Het grote festival in het Parktheater – waar maar liefst zo’n 1500 kleuters, basisscholieren en leerlingen van het voorgezet vrijeschoolonderwijs worden verwacht – krijgt steeds meer vorm. Zoals het bij antroposofisch onderwijs hoort, worden zowel het hoofd als het hart en de handen aangesproken. Zo kunnen de leerlingen kiezen uit vele workshops. Op het programma staat onder meer jongleren, bamboe bouwen, euritmie, vilten, striptekenen en 3d-printen.

De workshops worden verzorgd door docenten, leerlingen én oud-leerlingen van alle vier de deelnemende scholen: het Novalis College, De Vrije School Brabant, Vrijeschool Peelland en Vrijeschool De Regenboog. Wie er oog voor heeft, kan op facebook en andere sociale media beelden vinden van tal van festivals.

Deze week bijvoorbeeld nog verschenen vrolijke foto’s van Escuela Caracol, een vrijeschool in Guatemala. Ook die school ontving vele honderden vriendschapsansichtkaarten van vrijescholen uit de hele wereld. Op Facebook is te zien hoe de kinderen die op een enorme zelfgemaakte wereldkaart bevestigen ter opluistering van het lokale feest.

Waldorf100! trekt als een lopend vuur de wereld over. Als een lopend vuur rondtrekken. Dat deed ook de Waldorf100 kaars. Enkele maanden geleden vertrok een pan gevuld met bijenwas voor een reis langs alle vrijescholen in Nederland. Elke school trok na ontvangst van de pan een laagje bijenwas eruit. En zo groeide laagje voor laagje een enorme kaars. De kaars staat symbool voor verbondenheid. Niet alleen een verbondenheid tussen alle vrije scholen. Maar ook de relatie tussen bij en mens. Namelijk: zorgt de mens goed voor de aarde, dan gaat het ook goed met de bijen.

De kaars, het vrijeschoolvuur, wordt op 20 september ontstoken tijdens de opening van het landelijke Waldorf100 Festival in Maarssen. Uiteraard gaan alle docenten, bestuurders, medewerkers en directies van de vier regionale vrijescholen naar dat festival. In de Fabrique in Maarssen worden meer dan 3000 genodigden getrakteerd op een uitgebreid programma vol lezingen, workshops, gesprekken en debatten, die worden afgewisseld met kunst, muziek, dans, euritmie en theater.

Ook is er een ambachtenstraat met koperslagers, broodbakkers, instrumentenmakers, mandenvlechters en imkers aan het werk zijn. Naast gezichten die binnen de vrijeschoolwereld bekend zijn, maken ook bekende Nederlanders met een vrijeschoolverleden hun opwachting. Tweede kamerlid Lisa Westerveld gaat in gesprek over onderwijslobby, Balie-directeur Youri Albrecht spreekt over maatschappelijke vernieuwing en televisiemaakster Floortje Dessing wordt geïnterviewd door journalist en oud-leerling van de vrijeschool, IJsbrand Terpstra.

Het thema van het landelijke festival luidt ‘een traditie van vernieuwing’. En dat houdt in dat er vooral wordt stilgestaan bij de opdracht van het onderwijs én de opgave van de vrijeschool. U kunt meer over deze dag hier lezen.

 

| Terug

Archief