X
GO

Leerkrachten regionale vrijescholen verbinden zich met oog op het eeuwfeest

Geplaatst op:

Met een groots feest in het vooruitzicht – op 28 oktober staat het Parktheater in Eindhoven in het teken van “Waldorf 100” oftewel het jubileumfeest voor 100 jaar vrijeschoolonderwijs – kwamen alle leerkrachten van basis- en voorgezet vrijeschoolonderwijs in de regio afgelopen donderdag tezamen voor een bijzondere aftrap.

Maar liefst 130 medewerkers van vier scholen verzamelden zich in de aula van het Novalis College. Ze zongen in koor het schoollied, maakten kennis met elkaar en discussieerden naar aanleiding van een boeiende lezing. Maar het belangrijkste was wel dat door de bijeenkomst de samenwerking tussen de vier scholen nieuw leven werd ingeblazen.

Op zich is de verbondenheid tussen de scholen al groot. Leerlingen van de Vrijeschool Peelland, De Regenboog en de Vrije School Brabant stromen namelijk al jarenlang in grote getale door naar het voorgezette vrijeschoolonderwijs van het Novalis College. Toch was het personeel van deze vier scholen het zicht op de andere scholen in de laatste jaren wat kwijtgeraakt.

Met een eeuwfeest in het verschiet – en de daarmee gepaard gaande bezinning op de waarde van antroposofisch onderwijs – was een mooie aanleiding gevonden om de banden te verstevigen. In de nabije toekomst zal dat inhouden dat de medewerkers gezamenlijk verdieping gaan zoeken en dat er gezamenlijke activiteiten ontstaan. Zo zullen er bijvoorbeeld toneelstukken bij elkaar worden opgevoerd, liggen gezamenlijke studiemomenten in het verschiet  en worden wellicht jaarfeesten gezamenlijk gevierd.

Docent Francis van Maris van het Novalis College is blij dat de scholen elkaar weer hebben gevonden. “Uiteindelijk is het vrijeschoolonderwijs een doorlopende leerlijn van 12 klassen. Er is wat dat betreft meer dat ons verbindt dan dat ons scheidt.”

De hernieuwde samenwerking werd ook symbolisch vormgegeven. De vier directeuren – Hans Dekker (Peelland), Bart Brouwer (Regenboog), René Stallinga (VSB) en Marijke Vermeer (Novalis College) zaagden een enorme brok seleniet (nieuwetijdsteen, ook wel Engelensteen genoemd) in vier delen. Elke school heeft nu een eigen kwart als symbool van verbondenheid. De eerste gezamenlijke activiteit wordt het eeuwfeest, dat op maandag 28 oktober van 9.00 tot 17.30 plaatsvind in het Parktheater. De dag zal bol staan van activiteiten. Maar uiteraard volgt daarover nog de nodige informatie.

| Terug

Archief