X
GO

Profielwerkstuk Samira van de Meulengraaf landelijk bekroond

Geplaatst op:

 

 

 

Het profielwerkstuk van vwo-leerlinge Samira van de Meulengraaf uit klas 12b – over haar zoektocht naar haar donorvader – is op dinsdag 11 juni tijdens de uitreiking van de KNAW Onderwijsprijs 2019 door een jury van topwetenschappers bekroond met de tweede prijs. Samira sleepte daarmee een studietoelage van 1500 euro in de wacht.

 

 

Bij de KNAW Onderwijsprijs gaat het om de beste vwo-scriptie van Nederland. In totaal waren er maar liefst 323 inzendingen van 153 scholen. Daarvan werden eerder dit jaar van elk profiel drie werkstukken genomineerd voor de hoofdprijzen. Een hels karwei, volgens de jury, want het niveau van de inzendingen lag dit jaar indrukwekkend hoog. Tijdens een feestelijke bijeenkomst in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam werden deze week de hoofdprijzen verdeeld.

Het werkstuk van Samira – genomineerd in de categorie Natuur en Gezondheid – werd bekroond met een tweede prijs. De jury prees daarbij de actualiteit van het onderwerp, haar persoonlijke betrokkenheid én de objectieve conclusies. Het was dit jaar alweer voor de elfde keer dat de Onderwijsprijs door de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen werd uitgereikt. Met de prijs wil de KNAW inspirerend onderwijs bevorderen. Zie hier voor meer informatie.

 

Geluk

Het profielwerkstuk 'Ik heb een donorvader' gaat over de diverse invloeden van het hebben van een donorvader op het leven van een kind. Samira vertelt daarin ook over haar eigen zoektocht naar haar donorvader. Verder interviewde ze haar moeder, een polikliniek assistente en een donor. Ook hield ze een enquête onder 80 donorkinderen. De invloed van het hebben van een donorvader is groot, concludeert ze. Maar dat hoeft geen gelukkig leven in de weg te staan. De zoektocht naar haar eigen vader leverde Samira wel contactgegevens op, maar helaas geen contact. Een ontmoeting met zijn kind zou voor hem een te heftige wending in zijn leven zijn, schreef hij in een brief. Wel leverde de zoektocht van Samira iets anders waardevols op: ze heeft nu contact met vier halfzussen. En met het onlangs afstaan van haar DNA hoopt ze binnenkort nog meer halfjes te ontmoeten.

 

Eindhovens Dagblad

Naar aanleiding van de prijsuitreiking gaf Samira een openhartig interview aan het Eindhovens Dagblad.
Haar profielwerkstuk is gepubliceerd op de website van de KNAW.

 

 

| Terug

Archief