X
GO

Novalis leerlingen blinken uit tijdens Nationaal Jeugddebat

Geplaatst op:

Drie leerlingen van het Novalis College debatteerden op maandag 23 april op grootse wijze vanuit de zetels van de vergaderzaal van de Tweede Kamer met ministers, kamerleden en staatssecretarissen tijdens het Nationaal Jeugddebat.

Het drietal – Femke van den Broek uit Eindhoven, Esmee Frieser uit Sint-Oedenrode en Minke Colenbrander uit Som en Breugel – had zich eerder dit jaar via een debat in het Provinciehuis geplaatst voor de landelijke finale. Die vond afgelopen maandag plaats in Den Haag. Daar kwam onderwerpen aan de orde als 'aanpak kindermishandeling', 'discriminatie op de arbeidsmarkt', Natuur en klimaatveranderingen'. 'drugsgebruik onder jongeren' en studiestress. Vak K – normaal het vak waar de kabinetsleden zitten – werd ditmaal achtereenvolgens bemand door minister De Jonge, staatssecretaris Van Ark, Speciaal Gezant Klimaat Marcel Beukeboom en de kamerleden Rens Raemakers en Lisa Westerveld.

In totaal namen zo'n honderd jongeren uit heel Nederland aan het debat deel. Ze waren onderverdeeld in vier fracties: groen, rood, blauw en geel. Voor elk agendapunt had één fractie standpunten en oplossingen geformuleerd die startpunt vormden voor het debat. Zo kwamen er voorstellen over een social media campagne ter preventie van kindermishandeling, een eerlijkheids-label voor bedrijven die niet discrimineren op de arbeidsmarkt, een landelijke klimaatdag en een voorlichtingscampagne over drugsgebruik. De blauwe fractie van Minke en Esmee boekte de grootste overwinning: Minister De Jonge zag de noodzaak van actie tegen kindermishandeling uiteindelijk zo in, dat hij beloofde om serieus werk te maken van het voorstel. De groene fractie van Femke had het lastiger; de argumenten om tot eerlijkheidslabel voor bedrijven te komen konden de staatssecretaris nog niet overtuigen.

Het gehele Novalis-trio blonk uit tijdens het debat. Ze schreven druk argumenten op om die door te geven aan de woordvoerders, gingen zelf naar de microfoon om slotconclusies te formuleren en stelde scherpe vragen rondom studiestress. Minke Colenbrander kreeg ten slotte de hele zaal, politici én de publieke tribune aan het lachen met haar opmerking over het verloop van de debatten: 'Het ging bizar goed!'

| Terug

Archief