X
GO

Bijna 500 gezinnen proeven sfeer tijdens open dag

Geplaatst op:

Minilessen volgen, optredens bekijken en gezonde hapjes proeven. Tijdens de open dag van het Novalis College op zondag 28 januari konden bezoekers op vele manieren kennis maken met het vrijeschoolonderwijs. Tussen 11.00 en 14.30 uur zorgden 485 gezinnen voor een gezellige drukte in aula, gangen en lokalen.

Toch werd het nergens in het gebouw onaangenaam druk. Dit kwam omdat ditmaal ook in de aula veel kijkspektakel was. Zo verzorgden Novalisleerlingen er doorlopend zang- en piano-optredens, afgewisseld met euritmievoorstellingen door 7e klassers. Maar niet alleen de ogen en oren werden er geprikkeld, ook de neus en mond kwamen in de aula niets tekort. De nieuwe gezonde kantine van het Novalis College serveerde wraps en pompoensoep en die hapjes vonden gretig aftrek bij het nieuwsgierige publiek.

Uiteraard wilden ouders en kinderen ook de school en de vakken leren kennen. Wie wilde speelde toneel, keek in microscopen, deed scheikundige proefjes, maakte volkoren-kwarkpannenkoeken, ontwierp 3D-modellen met de computer of sloeg ‘ouderwets’ met hamers op metaal in de smidse. Zo zag een ieder dat het vrijeschoolonderwijs naast alle reguliere vakken ook veel andere vakken aanbiedt.

Zoals elk jaar kwamen de gezinnen uit Eindhoven en de wijde omtrek. Moeder Amanda kwam met haar dochter Nina bijvoorbeeld helemaal uit Sint-Oedenrode naar het Novalis College. “We zijn op zoek naar een school waar mijn dochter zich goed verder kan ontwikkelen”, verklaart ze haar reis. “Ze heeft baat bij een veilige, overzichtelijke omgeving waar ze zich op haar gemak kan voelen. Dergelijke scholen vindt je niet bij ons in de buurt, die zijn al snel te groot.” Ze kijkt naar haar dochter die samen met klasgenootje Lotte drie cirkels tekent als opdracht in tekenlokaal en zegt: “Toen ze hier binnenkwam, zag ik dat ze helemaal ontspande.”

De bezoekers zijn onder de indruk van de variatie van het onderwijs. Zo zien ze dat er niet alleen aandacht is voor nieuwe en moderne technieken, maar ook voor ambachten. In de smidse spatten de vonken er letterlijk van af en in het textiellokaal werken bezoekers met naaimachine en wolkammen aan een speldenkussen. In een ander lokaal is men onder de indruk van de goedgevulde boekenkast en worden er fanatiek quizjes gespeeld, in het wiskundelokaal trekken de meetkundige vormen de aandacht.

Tegen het einde van de open dag zitten Jan en Naciye, samen met hun kinderen Olivia, Bibi en Isabelle aan de soep in de aula te kijken naar de laatste voorstelling van de dag. Ze komen uit Son en zijn voor het eerst in een vrijeschool. “Wij zijn hier echt voor een eerste indruk. Dus we kijken de kat wat uit de boom”, zegt vader. “Maar wat opvalt is de kleinschaligheid, de fijne sfeer en natuurlijk de creativiteit.” Of daarmee de keuze gemaakt is, laat hij wijselijk in het midden. “We hebben nog een jaar te gaan voordat de knoop moet worden doorgehakt. En we bezoeken heel wat andere scholen.” Hij neemt nog een slokje pompoensoep en kijkt daar goedkeurend bij. En zegt tot slot: “Het gevoel dat je bij een school hebt, dat vinden we belangrijk.”

 

| Terug

Archief