X
GO

WOW acties voor Haïti

Geplaatst op:

Kerstboodschap uit Haïti

*Une pensée pour grandir.*

On ne détruit pas les ténèbres en luttant contre elles, mais en allumant la *lumière*.
On ne détruit pas le mal en luttant contre lui, mais en faisant le *bien*. 
On ne détruit par la haine ou la peur en s'acharnant contre elles, mais en laissant montrer la *tendresse et l'amour.*
C'est en allant vers l'est que l'on s'éloigne de l'ouest.
C'est en allant vers la vie qu'on dépasse la mort.
C'est en allant vers ce qui dure qu'on est libre de ce qui ne dure pas.

WOW acties voor Haïti

De WOW-actie van 2017 was een groot succes. Elk jaar doet het Novalis College mee aan deze internationale actie. WOW staat voor Waldorf One World. Vrijescholen in de welvarende landen zetten zich op een dag in het najaar in voor een school met minder mogelijkheden, in een ander deel van de wereld.

Dit jaar was in overleg met de leerlingenraad besloten om actie te voeren voor het project L’École du Village in Torbeck (Haïti). Deze school biedt onderwijs aan zo’n 130 kinderen in een dorp zonder elektriciteit of stromend water. De leefomstandigheden in Haïti zijn heel anders dan hier.

De kinderen die naar deze school gaan kunnen door het onderwijs betere kansen in hun leven krijgen: ze krijgen twee maaltijden per dag (een ware luxe aldaar); ze leren lezen en schrijven en kunnen vanaf klas 5 een ambacht leren: timmerman, meubelmaker, textielwerker, schoenmaker, tuinbouwer, kok.

Op 4 oktober 2016 is het vrijeschoolinitiatief in Torbeck zwaar getroffen door orkaan Matthew. Bomen waren op het schoolgebouw terecht gekomen, de daken waren weggeblazen, de regen had het schoolmateriaal onbruikbaar gemaakt. Wekenlang kon er geen les gegeven worden. Geld en mogelijkheden om de schade te herstellen waren er nauwelijks. Bovendien was het schoolgebouw door vocht en ongedierte aangevreten waardoor het schoolgebouw dat uit hout was opgetrokken, bouwvallig is geworden. De houtwerkplaats kon nauwelijks nog functioneren: het dak was eraf gewaaid en de generator om de (zaag-)machines te laten werken, was stuk.

Novalis College: flinke som

Met de WOW-acties is er dit jaar bijna € 11.000 bijeengebracht door de leerlingen. Vanuit de schoolleiding wordt het bedrag verhoogd tot € 11.500. Een mooie som, waar wij terecht trots op mogen zijn. Het grootste deel van de leerlingen heeft op 4 oktober deelgenomen aan de sponsorloop. Meerdere leerlingen uit de zevende klassen haalden bedragen van 100 tot 250 euro binnen. Sommige leerlingen zijn auto’s gaan wassen, anderen hebben gebakken voor familie of kennissen. Enkele leerlingen hadden zich speciaal ingespannen: Bo, Corneel, Enzo en Louis uit de 11e klassen brachten door een gesponsorde fietstocht van meer dan 250 km een bedrag van bijna € 1.300!!!

Het geld is in Haïti ondertussen al gebruikt: De houtwerkplaats draait weer op volle toeren. Met een deel van het geld is een nieuwe generator aangeschaft. De keuken zal met het WOW-geld van een nieuwe installatie worden voorzien: de drie grote stenen waarop nu met hout gekookt wordt voor 130 kinderen, zal met het geld uit Eindhoven vervangen worden. Het geld dat dan nog resteert, zal voor de nieuwe stenen gebouwen gebruikt worden.

De zaagmachine werkt dankzij de generator:

 

 

De voorbereidingen en de materialen voor het nieuwe schoolgebouw:

 

De keuken van nu tijdens een regenbui:

 

Meer info:

http://ecoleduvillage.canalblog.com

 

| Terug

Archief