X
GO

Vier van onze leerlingen door naar het Nationaal Jeugddebat!

Geplaatst op:

Maar liefst vier van onze leerlingen zijn gekozen om deel te mogen nemen aan het Nationaal Jeugddebat in de tweede kamer in Den Haag. Tijdens de voorronde hiervan, afgelopen vrijdag in het Provinciaal Jeugddebat in het provinciehuis in Den Bosch, was het Novalis College vertegenwoordigd met acht leerlingen. In totaal deden er zo'n veertig jongeren mee. Zij kwamen uit alle delen van Brabant en waren van allerlei opleidingsniveaus. Van tevoren was bekend dat er twaalf uitgekozen zouden worden om door te gaan naar het landelijke debat in de tweede kamer.

Er waren vier debatten die gevoerd werden met twee statenleden; Maurice Spapens namens GroenLinks en Sjo Smeets namens de SP. Voorzitster was Esther Reuver; oud-leerling van onze school. Michel (klas 11B) mocht de spits afbijten door de stelling van zijn fractie te presenteren: Hoe betrekken we meer jongeren bij de politiek? Hierop mochten de twee aanwezige statenleden verhelderende vragen stellen. Daarna kregen de fracties twee minuten om te overleggen alvorens het debat gevoerd werd. Conclusie: “maak het mogelijk om met je mobieltje te stemmen…”

Tweede debat: “Het openbaar vervoer is te duur voor jongeren!” → conclusie: laat jongeren punten sparen waarmee ze korting krijgen in fietswinkels, musea (…of de fritestent!)

Derde debat: “Er rijden veel vervuilende (half-)lege vrachtwagens door Brabant.” → conclusie: ontwikkel een app waarmee vervoerders hun lading op elkaar kunnen afstemmen

Vierde debat: “Er is sprake van discriminatie op de arbeidsmarkt in Brabant.” → conclusie: we moeten bedrijven houden aan artikel 1 van de grondwet….

Kortom; we kunnen stellen dat het Novalis College tijdens deze vier debatten haar invloed op de provinciale politiek heeft uitgeoefend. Het was namelijk 'voor het echie'!!!

Bedankt Marit, Juultje, Michel, Bente. En gefeliciteerd: Minke, Femke, Viggo en Esmee!

Voor meer: www.njr.nl

| Terug

Archief