X
GO

WOW-Actie Novalis levert ruim 10.000 euro én schoolmateriaal op voor vrije school Haïti

Geplaatst op:

Dankzij de vele inspanningen van leerlingen van het Novalis College tijdens de jaarlijkse WOW-actiedag kan L’Ecole du Village in Haïti bouwen aan een stabiele én creatieve toekomst. De leerlingen haalden meer dan 10.000 euro op én zagen groothandel Mercurius een gift doen bestaande uit penselen, verf en wol.

De jaarlijkse Waldorf One World actie is een wereldwijd evenement waarbij wereldwijd vrijescholen zich inzetten voor een betere wereld. Het Novalis College daagt de leerlingen op die dag uit geld in te zamelen voor een vrijeschool in een minder welvarend werelddeel. Afgelopen jaren stonden vrijescholen in Zuid-Afrika en Nepal al centraal. En dit jaar draaide het om  L’Ecole du Village in Haïti. Deze school met 120 leerlingen van arme gezinnen werd in oktober 2016 bijna volledig verwoest door de orkaan Matthew.

270 kilometer op de fiets voor 1320 euro

Elk jaar zijn er tal van acties tijdens de feestelijke WOW-dag. Zo neemt een groot deel van de leerlingen deel aan de sponsorloop, terwijl andere leerlingen zich in de keuken inspannen en hun koekjes en smoothies op een marktje aan de man brengen. Maar ook meer opvallende acties staan op het programma. Zo kozen vier leerlingen uit de 11e klas ervoor om in drie dagen tijd een rondje Noord-Brabant te fietsen. Bo, Louis, Enzo en Corneel vertrokken op 11 oktober tijdens het middaguur vanaf de Sterrenlaan en arriveerden op 13 oktober eveneens rond het middaguur met gezonde blosjes op hun wangen weer terug op school. Met een bedrag van bijna 1300 euro in hun zakken leverden ze met afstand de grootste bijdrage van dit jaar.

Verf, penselen, bordkrijt en sprookjeswol

Een andere opvallende bijdrage werd geleverd door Mercurius, groothandel in vijeschoolse lesmaterialen. Dit bedrijf kreeg bezoek van Robbin Brand uit de 8e klas die er zelfgebakken koekjes wilde verkopen. Toen het bedrijf hoorde over de achtergrond van de actie werd besloten om in plaats van geld schoolmaterialen ter beschikking te stellen. Eind oktober overhandigde Rutger van Empel een enorme doos met mooie materialen aan Francis van Maris, de Novalis-docent die de school in Haïti deze zomer bezocht en voor de WOW-actie op de kaart zette. Uiteraard in bijzijn van Robin werd de inhoud bekeken: verf, penselen, bordkrijt en sprookjeswol. Materialen waarmee zowel de leerlingen als de leerkrachten in Haïti zorgvuldig en zuinig om zullen gaan en zich creatief kunnen uitleven.

School in opbouw

Francis van Maris is uiteraard blij met de inspanningen én opgehaalde euro’s van de leerlingen. “De school kan er echt enorme belangrijke stappen mee zetten in de wederopbouw”, licht hij toe. Uit het bijna wekelijks contact dat hij onderhoudt maakt hij op dat de school inmiddels een generator heeft kunnen aanschaffen voor de houtwerkplaats en aan een nieuwe keuken werkt. Ook wordt de vloer verstevigd en komen er stenen muren. “Er was geen elektriciteit. Je kunt je voorstellen dat de aanschaf van zo’n generator enorme positieve effecten heeft voor het onderwijs en het welzijn van de kinderen. Dat geldt ook voor zoiets basaals als een vloer. Toen ik er afgelopen zomer was kon je de gevolgen van de ravage die de orkaan had aangericht nog duidelijk zien. Maar mooi is dat dit het gemoed van de docenten en kinderen daar niet heeft gebroken. Pas kreeg ik nog een bericht van de school met een opname van koorzang van de kinderen daar. Zo mooi. Het voelt fijn om samen met onze leerlingen ze een helpende hand te mogen reiken.”

| Terug

Archief