X
GO

Gastles Heerma van Voss: ‘Lees iets leuks’

Geplaatst op:

De Nederlandse schrijver Daan Heerma van Voss gaf vrijdag 22 september een gastles in enkele klassen van het Novalis College. Hij vertelde hoe het is om een schrijver te zijn en gaf tips aan de scholieren. “Zie het lezen van een boek niet als huiswerk, dan wordt het nooit leuk’

De schrijver vertelde openhartig dat ook hij in zijn jonge jaren haast nooit las. “Misschien drie boeken per jaar. Ik zag het als iets wat ik van school moest doen. En het waren vooral boeken die me niet aanspraken.” Zijn advies aan de leerlingen is dan ook om iets te lezen dat je echt aanspreekt. “Zoek een leuk boek, Over een onderwerp dat je interesseert. Sport, bijvoorbeeld. Of fantasy. Krijg eerst lol in het lezen, dan lees je daarna vanzelf meer.”

De Novalis leerlingen mochten tijdens de lessen alles vragen aan de schrijver. En dat deden ze dan ook. “Drink je?”, vroeg bijvoorbeeld één van de leerlingen. Het antwoord was ontkennend. “Dat schrijvers chaotisch zijn en met een wijntje op een zolderkamertje hun fantasie laten lopen, is een oud, romantisch beeld. Ik zit gewoon fris achter mijn computer te werken.” Op de vraag hoe hij schrijver was geworden, antwoordde Heerma van Voss dat het eigenlijk vanzelf ging. “Ik studeerde geschiedenis en klaagde over veel van wat we moesten lezen. Toen dacht ik: het is wel laf om alleen maar te klagen. En schreef ik mijn eerste verhaal, Een zondagsjongen. Dat vond ik zelf zo goed, dat ik het naar een uitgever stuurde. En die gaf me de kans om me als schrijver verder te ontwikkelen.” Zo makkelijk gaat het niet altijd, waarschuwde hij aansluitend. “Normaal publiceer je eerst wat in literaire bladen, en op een gegeven moment val je op en word je benaderd. Het is geen gemakkelijk traject en niet elk goed boek wordt uitgegeven. Harry Potter werd bijvoorbeeld door twintig uitgeverijen geweigerd!”

De schrijver sloot af met leestips. “Joe Speedboot van Tommy Wieringa is een leuk boek. Verder hield ik toen ik jong was van schrijvers als Jan Terlouw, Erik Hartman en Toon Hermans. En later las ik graag Adriaan van Dis. Maar: Lees vooral een leuk boek. Dan ontdek je vanzelf dat er meer leuke boeken zijn.”

| Terug

Archief