X
GO

Kritisch denken tijdens het Van Abbedebat

Geplaatst op:

Op 30 maart jl. hebben wij vanuit het Novalis College met acht leerlingen deelgenomen aan de  tweede editie van het Van Abbedebat, een wedstrijd in spreken, luisteren, maar vooral…denken. Omringd door de nodige vierkante meters inspiratie hebben zij zich in het Van Abbemuseum verdiept in hele verschillende maatschappelijke, politieke, culturele maar vooral filosofische vragen.

Na een goed verzorgde ontvangst in het museumcafé werden de deelnemende scholen, waaronder  het Van Maerlantlyceum, College de Heemlanden, het Maaslandcollege, het Christiaan Huygens Lyceum en het Varendonckcollege, verdeeld in twee poules om met elkaar de strijd aan te gaan.

In de eerste ronde moest het Novalis het opnemen tegen het Christaan Huygens, niet makkelijk aangezien zij met een ervaren debatclub aanwezig waren. Per ronde werden er drie gesprekken gevoerd: een klassiek debat van 4 minuten en 2 cobats van elk 10 minuten. Tijdens het klassieke debat kon het Huygens aardig wat van de geoefende debattrucjes kwijt, maar deze hadden net wat minder effect tijdens de zogenaamde coöperatieve debatten. De eerste ronde eindigde uiteindelijk toch 2-1 voor het Huygens.

Na deze “opwarmronde” kwamen onze leerlingen ook lekker op gang en het Novalis won dan ook ronde twee van het Varendonckcollege en ronde drie van het Maaslandcollege. Hoewel we net niet in de finale terechtkwamen hebben we, behalve dat het een hele leuke dag was, een prima prestatie geleverd. Het Novalis heeft zich dan ook weer eens van zijn beste kant laten zien!

Arianne Tramontina

Docent Nederlands

Van Abbedebat

Van Abbedebat

| Terug

Archief