X
GO

Recordopbrengst WOW actie Kakuma

Geplaatst op:

Misschien weet u nog dat we op 13 oktober jl. onze jaarlijkse WOW actie hielden. Ons doel van dit jaar was Kakuma, gelegen in het uiterste noordwesten van Kenia. Inmiddels wonen er ruim 200.000 vluchtelingen uit Somalië, Ethiopië, Burundi, DR Congo, Eritrea, Rwanda en Uganda. Hiermee is het een van de grootste permanente vluchtelingenkampen ter wereld.

Leraren van de Nairobi Waldorf School, de oudste vrijeschool van Kenia, zijn in 2012 een project begonnen om kinderen allereerst de gelegenheid te bieden om weer kind te zijn. Ze hebben van het UNHCR en UNICEF het mandaat gekregen om vrijeschool onderwijs te geven in het kamp en daar een lerarenopleiding op te zetten. Er worden Child Friendly Spaces gemaakt, waar alleen kinderen mogen komen en waar het onderwijs plaatsvindt. De vakken waarin lesgegeven wordt zijn toneel, tekenen en schilderen, beweging, muziek, boetseren, en spreken. Aangepast aan de leeftijd en ontwikkeling van het kind. Door met de handen te werken, door te spelen, etc. zullen de kinderen hopelijk hun oorlogstrauma's verwerken.

Onze leerlingen hebben op allerlei, vaak originele manieren, geprobeerd om zoveel mogelijk sponsors bij elkaar te verzamelen. Er is hardgelopen, gefietst en gekanood. Er zijn taarten, cupcakes en koekjes gebakken. Er zijn auto’s gewassen, honden uitgelaten, er is geskied en er is zelfs een veganistische eetavond georganiseerd. Kortom, bijna al onze 600 leerlingen hebben hun best gedaan om zoveel mogelijk geld bij elkaar te krijgen voor de kinderen in het vluchtelingenkamp.

En op 23 december was het dan zover. Tijdens de kertsviering konden we eindelijk bekendmaken wat de actie had opgeleverd. Speciaal hiervoor was mevrouw Reiny Jobse aanwezig (zie foto’s). Mevrouw Jobse is lid van het Internationaal Hulpfonds (IHF) en in die hoedanigheid zorgt zij persoonlijk voor de besteding van de gelden. Zij reist meerdere keren per jaar naar Kakuma om erop toe te zien dat de kinderen les krijgen en om leraren op te leiden. Mevrouw Jobse was ongelofelijk blij en dankbaar toen ze vernam wat we samen hebben opgehaald: € 12.000,00. Met dit bedrag kan ze heel veel doen in het vluchtelingenkamp. De leerlingen hebben een bedrag van € 11.497,68 opgehaald. De school heeft dit bedrag aangevuld tot € 12.000,00.

We zijn trots en dankbaar dat zoveel leerlingen zich op een positieve manier hebben ingezet en zich het lot van nog heel jonge kinderen hebben aangetrokken.

Leon van de Wouw

WOW

WOW

WOW

| Terug

Archief