X
GO

Nieuwbouw opgeleverd!

Drie weken eerder dan verwacht is de nieuwbouw van het Novalis College opgeleverd. Op donderdag 1 juli liep rector Marijke Vermeer eerst een inspectieronde met de aannemer. Daarna bezocht het voltallige personeel het pand voor een feestelijk moment.

In één van de grote lokalen vormden ze eerst een kring rondom de plek waar de grondsteen ligt begraven. Francis van Maris sprak vervolgens de grondsteenspreuk uit. Daarna was het tijd voor gebak. En uiteraard trok het personeel nieuwsgierig door het nieuwe – veertien lokalen tellende – pand.

Voorzichtig om de nieuwe blauwe en groene vloeren, de kleuren van hemel en aarde, niet direct te bevuilen werden deuren geopend, toiletten geïnspecteerd en trappen beklommen. Ook het uitzicht vanaf het balkon werd gekeurd. Het leverde vele oeh’s en ah’s op. En vooral de leraren die er straks ook daadwerkelijk les gaan geven – de wiskundesectie en de talensecties - dachten al hardop na over inrichting en aankleding.

Komende weken wordt het gebouw al ingericht. Dan zullen ook de laatste kleine afwerkingen worden gedaan. De verlichting moet er nog in, bijvoorbeeld. En ook de bestrating rondom het gebouw is nog niet af.

Niettemin wordt het gebouw nog dit schooljaar al echt gedoopt: deze en volgende week maken leerlingen er hun toetsen. “En dat is toch echt een stuk eerder dan we vooraf hadden durven hopen”, aldus een trotse Marijke Vermeer.

Bouw uitbreiding gestart

Jarenlang hebben we ernaar uitgekeken. En nu is het eindelijk zo ver! Op maandag 5 oktober startte de bouw van de uitbreiding van het Novalis College. Via deze blog houden wij u op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom de bouw. Aan het woord komen docenten, ouders, leerlingen, architecten en aannemers. Vragen? Stel ze via post@novalis.nl

Blog 12: 28 mei: opleverdatum bekend en grootse plannen voor de tuin

Terwijl de leerlingen van de eindexamenklassen zich buigen over hun laatste toetsen van het eerste tijdvak, werken de bouwers door. Stilletjes, om de concentratie van de leerlingen niet te verstoren, hebben ze de buitenwand nu geheel met hout bedekt. De opleverdatum is ook al bekend: 1 juli.

Vanaf dat moment start meteen de inrichting en verhuizing. Alle lokalen krijgen een beamer. En uiteraard tafels en stoelen. Op 15 en 16 juli gaan we sjouwen. Maar mogelijk worden enkele lokalen al eerder volledig ingericht. Dan zouden zelfs herkansingen van tijdvak 3 al in het nieuwe gebouw kunnen worden afgenomen.


Groenbeleving

Op dat moment zal een blik uit het raam wellicht nog niet rustgevend zijn. Maar dat gaat snel veranderen, als het aan Theresia van den Bogaard van Idverde Advies ligt. Zij kreeg van het Novalis College de opdracht om het groene tuinontwerp te maken en liet daar – om maar in het jargon te blijven – geen gras over groeien. Direct na de oplevering van de nieuwbouw gaat ze eerst aan de slag met het veilig maken van de wadi en het aanleggen van de bestrating. En daarna gaat de focus op groenbeleving. “Ik wil dat de leerlingen vanuit hun klaslokaal kunnen genieten van de natuur”, zegt ze. Om die reden wordt nu al het terras verplaatst. Aanvankelijk zou dat tegen de achterzijde van de nieuwbouw komen te liggen. Maar op voorspraak van de groenspecialiste kijken de leerlingen straks uit op moestuinen en fruitstruiken.


Beeldentuin 2.0

Theresia ziet bij de tuininrichting ook een grote rol voor de leerlingen. “Ik liep door school en raakte enorm geïnspireerd door alle werkstukken die ik zag. Keramiek, houten beelden, smeedwerkstukken. Ik wil dat graag laten terugkomen in de tuin. Een gesmeed hek bijvoorbeeld. Zodat er als het ware ook een beeldentuin ontstaat. Leerlingen gaan ook zelf de insectenhotels maken. En we willen ze uitdagen om de buitenkant van de afvalbakken van een mooie ‘jas’ te voorzien.”

Niet alleen krijgen de leerlingen en medewerkers een ware groenbeleving, ook een zoembeleving ligt op de loer. Theresia is immers gespecialiseerd in bij- en vlindervriendelijke planten. En dus denkt ze al aan planten als de zonnehoed en de pimpernel en kruiden als rozemarijn en tijm. Die kruiden zullen, samen met fruit van de bomen en groenten uit de moestuin, hun weg vinden naar de leskeuken van de school. En zo ontstaat er op alle mogelijke manieren een groene verbinding. We hebben er nu al vlinders van in onze buik!


Blog 11: 23 april: Afwerking gestart!

Wanden behangen, tegels zetten en houtplaten plaatsen: de afwerking is begonnen! De nieuwbouw is een ware stroomversnelling gekomen, nadat op 24 februari de vlag in top werd gehesen. Er is zelfs een voorsprong van twee weken genomen op de verwachte opleverdatum.

Uitvoerder Marc Kleeven van Peters Bouw en Onderhoud houdt nog wel een slag om de arm. “Er zijn nogal wat zaken die de bouw zomaar zouden kunnen vertragen”, spreekt hij uit ervaring. “Corona, uiteraard. Maar ook de Brexit, het wereldwijde zeecontainertekort en zelfs een dwarsliggend schip op het Suezkanaal kunnen roet in het eten gooien. Zeker in de fase van afwerking, waarin we afhankelijk zijn van de levering van veel verschillende onderdelen.” Toch ziet de uitvoerder de toekomst zonnig in. “De kozijnen zitten erin, het sanitair is betegeld en alle leidingen zijn geïnstalleerd. Ook is de verlichting geïnstalleerd en zijn de gestucte binnenwanden behangen.”

Het is nu vooral ook de buitenkant die de aandacht trekt. De eerste houten planken zijn deze week bevestigd. En zo toont het gebouw voor het eerst zijn toekomstige look. Vier leerlingen van 11c, die in het zonnetje naast de nieuwbouw pauzeren, slaan het met scepsis gaande. “Het is toch wel duurzaam hout? En komen er zonnepanelen op het dak? Ja toch?”, zijn de belangrijkste vragen van Karlijn. Jasmijn, Yrsa en Marloes. Na een bevestigend antwoord maakt de scepsis plaats voor blijdschap. “Het ziet er wel supermooi uit. We kunnen niet wachten om op het dakterras te mogen zitten. En wat is dat?” Ze wijzen naar een diepe kuil, zo’n tien meter verwijderd van het gebouw. Het blijkt een wadi te zijn, een verlaagd gedeelte van de toekomstige tuin waarin het afstromend regenwater van het dak wordt opgevangen om zo op een natuurlijke wijze het grondwater aan te vullen. Uiteraard valt ook dit in goede aarde bij het viertal.

. Over hoe die tuin eruit gaat zien, daarover vertellen we in de volgende blog!

Blog 10: 25 februari: Wethouder hijst vlag bij bereiken hoogste bouwpunt nieuwbouw

Onder een stralende zon hesen de eveneens stralende wethouder Stijn Steenbakkers en vrijeschool bestuurslid Allert de Geus een speciale Novalis-vlag ter markering van het bereiken van het hoogste bouwpunt van de nieuwbouw.

De glimlach op de gezichten van alle betrokkenen was er niet voor niets. Natuurlijk, het was op de eerste echte warme februari-dag van 2021 geen straf om stil te staan bij het bereiken van de bouwmijlpaal. Maar vrolijkheid was er ook vanwege het nieuws uit Den Haag: met ingang van 3 maart mag het Novalis College weer alle leerlingen ontvangen.

“Licht aan het einde van de tunnel”, zei de wethouder van Economie, Brainport, Innovatie, Onderwijs en Sport dan ook. En terwijl de vlag naar top werd gehesen, voegde hij toe: “ En ook deze nieuwbouw is onderdeel van een zonnige toekomst!”

Allert de Geus van de stichting Scholengemeenschap voor Vrijeschoolonderwijs vulde de wethouder aan door te zeggen dat het Novalis College niet kan wachten om het nieuwe gebouw in gebruik te nemen. Leerlingen van het Novalis volgen al sinds 2014 les in noodgebouwen. “De vraag naar ons onderwijs is groot. Fantastisch dat we onze leerlingen met ingang van aankomend schooljaar in dit moderne paviljoen kunnen ontvangen!“

In het paviljoen worden straks vooral de theorievakken verzorgd. Het bestaande gebouw zal met onder meer een nieuwe theaterruimte en muziekstudio’s nog meer een basis worden om vrijeschoolonderwijs vorm te geven.

De lokale pers was erop uitgetrokken. Zowel het Eindhovens Dagblad als omroep Studio040 waren van de partij. Lees en kijk hun verslaglegging hier: Eindhovens Dagblad omroep Studio040

Blog 9: 12 februari: wethouder komt de vlag hijsen!

Even leek het of Koning Winter ons ook dit jaar was vergeten. Maar daar was dan toch de sneeuwval. Zeker toen het zonnetje scheen, lag het paviljoen er fotogeniek bij.

Er is dan ook bijna alleen maar reden tot vrolijkheid, als het om onze nieuwbouw gaat. De bouwers hadden vlak voordat de eerste vlokken vielen de dakvloer gelegd en de raamopeningen afgesloten met folie. En de wethouder nam onze uitnodiging om de vlag te hijsen met beide handen aan!

Momenteel werken de bouwers in de afgesloten nieuwbouw aan de vloeren en binnenwanden. Nog steeds ligt alles op schema. Op woensdag 24 februari is er dan ook voldoende ruimte om even een korte pauze in te lassen. En om feestelijk stil te staan bij het bereiken van het hoogste bouwpunt.

Wethouder Stijn Steenbakkers van economie, Brainport, innovatie, onderwijs en sport komt die ochtend om 11.00 uur naar het Novalis College. Samen met bestuurder Allert de Geus van de Stichting Scholengemeenschap voor Vrijeschoolonderwijs en rector Marijke Vermeer van het Novalis College hijst hij – na de nodige toespraakjes - ter viering van de mijlpaal de vlag.

De ceremonie zal plaatsvinden in kleine kring. Maar voor belangstellenden is het allemaal via een livestream te volgen.

Blog 8: 13 januari: hoogste punt in vizier.

Dat was even vreemd opkijken, de eerste lesweken na de Kerstvakantie. Leraren troffen een nagenoeg leeg schoolgebouw aan. En maakten zich op voor wéér een periode van online onderwijs. Gelukkig bracht een blik naar buiten verlichting: het nieuwe paviljoen blijkt in twee weken tijd in omvang te zijn verdubbeld.

Vlak voor de vakantie was de vloer gelegd van de bovenste verdieping. En werden alle noodzakelijke leidingen aangelegd. Tijdens de vakantie schoot de nieuwbouw de hoogte in. De muren van de eerste verdieping zijn inmiddels gereed. En zo krijgen we al een mooi beeld van de daadwerkelijke omvang en vorm van het paviljoen. Tegelijkertijd dringt de vraag zich op: wanneer bereiken de bouwers het hoogste punt?

Voorspoedig Het antwoord weet uitvoerder John Kimenai van Peters Bouw en Onderhoud. Hij schat dat we nog een week of drie verwijderd zijn van het feestelijke moment. “Morgen leggen we de dakvloer, de betonlaag die direct onder het dak ligt. En dan komt de dakopbouw. Dit is een staatconstructie waarin de technische installaties komen, zoals de verwarming, koeling en luchtbehandeling. Dan heeft het gebouw zijn volledige hoogte bereikt.”

Of het daadwerkelijk gevierd gaat worden, is nog onduidelijk. Volgens John Kimenai grijpen opdrachtgevers van utiliteitsgebouwen dat doorgaans zeker aan voor een klein feestje. “In het geval van scholen zijn daar uiteraard bijna altijd leerlingen bij. Gezien de lockdown zou het daarom best eens kunnen dat we op een later moment de vlag uitsteken.”

Feest of niet, de bouwers werken voortvarend door. “Het gaat voorspoedig”, aldus de uitvoerder. “We hebben met de kou en regen wel wat verletmomentjes gehad, maar we liggen op schema. Als het dak gereed is, sluiten we de raamopeningen met folie, zodat alles goed kan drogen. Nog voor carnaval werken we de vloeren en binnenwanden af.”

Blog 7: 14 december: Tussen hemel en aarde naar het toilet.

De laatste week voor de – mogelijk verlengde – Kerstvakantie. De vloer van de eerste verdieping is gelegd. Deze week zijn het vooral de technici die druk zijn met het leggen van de leidingen. Maar ook werd alvast de kleur van de sanitair-tegels uitgekozen.

De mannen van Megens Elektrotechniek zijn ondanks de donkere, natte dag goed geluimd. Het werk zit er dan ook bijna op, en met een groepje is het altijd fijner werken dan alleen. Deze week hebben ze allerlei voorbereidingen getroffen ten aanzien van de elektriciteitskabels. Nu de vloer van de eerste verdieping gereed is, is daar namelijk het perfecte moment voor aangebroken.

Komende week sluit het Novalis College de deuren. Maar ondanks de aangescherpte maatregelen werken de bouwers gewoon door, corona of niet. Materialen voor de komende weken zijn al ingeslagen, dus eventuele sluitingen zullen de voortgang niet in de weg zitten. Let maar op, waarschuwen ze met een knipoog. Na de Kerstvakantie zullen we onze ogen niet geloven. Dan immers is de nieuwbouw slechts een haar verwijderd van het hoogste punt.

Hemel en aarde

Met zo’n tempo is het niet gek dat binnen het Novalis al aan het interieur wordt gedacht. Samen met de architect werd afgelopen week een keuze gemaakt voor de betegeling van het sanitair, het hout van de deuren en kleuren van de vloeren.

Hoofd facilitaire zaken van het Novalis College Thessa Lookman zat in de keuzecommissie. Ze zegt dat we vooral moeten rekenen op de kleuren blauw, groen en paars: “De vloer van de begane grond wordt groen, op de eerste verdieping zal blauw overheersen. De kleuren van aarde en de hemel. De tegels van het sanitair zijn daarop afgestemd. In lokalen brengen we nog wat kleine accenten aan met zweempjes paars en roze. En de deuren zijn van essenhout. Kortom: vriendelijke, kalmerende kleuren en materialen die zorgen voor rust en harmonie.”

Blog 6: 27 november: Weg omhoog ingeslagen

Een week verder. Aken en Keulen mogen dan wel niet in één dag gebouwd zijn; de nieuwbouw van het Novalis College schiet momenteel wél razendsnel de hoogte in.

Medewerkers van het Novalis College hebben ook deze week weer veel mooie foto’s gemaakt. Ze geven een mooi beeld van de snelheid van het bouwproces. De contouren van het nieuwe paviljoen worden steeds duidelijker zichtbaar.

De vraag rijst: waar staan we nu eigenlijk? Uitvoerder John Kimenai van Peters Bouw en Onderhoud geeft een update: “De muren van de begane grond zijn zo goed als geplaatst. Eind volgende week plaatsen we de vloer van de eerste verdieping. Uiteraard met staalconstructie. En dan gaan we verder omhoog. Als de leerlingen en leraren terugkeren van hun Kerstvakantie, zullen ook de muren van de 1e verdieping er staan. Dan scheidt alleen het dak ons nog van het hoogste punt.” De bouwers liggen prima op schema, zelfs nog iets erop voor. Maar de uitvoerder wil geen verkeerde verwachtingen scheppen: “De tijd die we nu winnen, kunnen we mooi gebruiken om extra aandacht en zorg te besteden aan de afwerking en de installatiewerkzaamheden.”

Beukenhaag

Extra zorg en aandacht. Dat brengt John Kimenai meteen op een ander onderwerp: de haag van kleine beuken die momenteel de toekomstige parkeerplaats omheint. Net geplant en toch in herfstkleuren zien de kleine boompjes er al zo kwetsbaar uit. En dan blijkt ook nog eens dat veel leerlingen (maar vast ook leraren, ouders en andere volwassenen) hun route afsnijden en dwars door de haag lopen. En daar lijden de jonge twijgjes en wortels flink onder. “Misschien komt het omdat de boompjes er nu nog niet zo belangrijk uit zien”, filosofeert de uitvoerder.

“Maar er is wel een reden dat we ze nu al hebben geplant. De periodes oktober/ november en maart/ april zijn nu eenmaal de beste periode om bomen te planten. We dachten: we planten ze gewoon nu vast. Dat zijn het straks, bij oplevering van het paviljoen, al een stuk grotere bomen die een echte haag van 120 meter vormen. En zo de nieuwe parkeerplaats van de school mooi omringen. Maar om een mooie haag van prachtige beukenbomen te krijgen, moeten we nu al goed voor ze zorgen. Daarom mijn oproep: doe gewoon leuk, en loop niet door de haag van beuk!”

p>

Blog 5: 20 november: In het nieuws!

De pers heeft inmiddels lucht gekregen van de uitbreidingswerkzaamheden van het Novalis College. In het Eindhovens dagblad stond een uitgebreid artikel over de grondsteenlegging.

Onder de kop ‘Een spiritueel fundament voor het Novalis College in Eindhoven’ bracht het ED een uitgebreid artikel over de grondsteenlegging. Over de betekenis van de grondsteenlegging zegt Marijke Vermeer daarin: “Wij proberen de jonge mensen die naar onze school komen, te helpen om hun eigen pad in dit leven te vinden. In die zin is er sprake van een geestelijk, spiritueel fundament."

In de grondsteen zit een spreuk die dit ook verwoordt.” Het artikel stond in de papieren krant van 12 november. Maar is uiteraard ook nog hier online te raadplegen. Als u toch online gaat, check dan ook even het nieuwsbericht van Studio040.

Hoogtemeters

Direct na de grondsteenleggers gingen de bouwers aan de slag. Inmiddels worden er hoogtemeters gemaakt. Met hulp van redelijke hoge buitentemperaturen en uitblijven van neerslag gaat dat met gezwinde spoed. Er is zelfs een kleine voorsprong genomen op het schema. En nu de bouw ook echt fysiek steeds zichtbaarder wordt, staan ook steeds vaker leerlingen en leraren te kijken.

Drama

Bij de een is de belangstelling natuurlijk wat meer dan bij de ander. Een docent die de bouw met bovengemiddelde belangstelling volgt, is dramadocent Astrid Voskuilen. “Ik heb er vanuit mijn lokaal dan ook prima zicht op”, lacht ze. “Maar de belangstelling vloeit ook voort uit mijn betrokkenheid. Vanuit de CKV vakken zat ik namelijk in de commissie die veelvuldig de nieuwbouw vergaderde.” In die commissie, bestaande uit vertegenwoordigers van alle geledingen van de school, werd uitvoerig gesproken over vormgeving, functie, wensen en eisen van het gebouw. “Dat is een lang proces geweest”, blikt Astrid Voskuilen terug. “En dan is het eigenlijk ongelooflijk om te zien hoe snel het bouwen op dit moment gaat.” In het lokaal komen nu ook vragen van leerlingen. “De les begint met een blik uit het raam en het vaststellen van de vordering. Heel leuk om te zien.”

Lawaaivakken

Het vak drama zal Astrid Voskuilen niet gaan geven in de nieuwbouw. Dat is namelijk vooral bedoeld voor de zogenaamde ‘stille’ zaakvakken. Maar dat betekent niet dat er voor de creatievere ‘lawaai’-vakken niets veranderd. “Door de nieuwbouw zijn we in staat om in ons hoofdgebouw wat fijne aanpassingen te kunnen doen. Het dramalokaal en de muziekstudio verplaatsen naar de begane grond waardoor we er vierkante meters bij krijgen. Ideaal ook met het oog op onze uitvoeringen!”

Blog 4: 11 november: Grondsteenlegging!

Hoe mistig en herfstachtig het op woensdagochtend 11 november 2020 ook was, het werd een dag die met stralende letters de geschiedenisboeken van het Novalis in gaat. Om half tien in de ochtend werd op het nieuwbouwterrein namelijk de grondsteenspreuk uitgesproken, in een koperen twaalfvlak verzegeld en aan de grond toevertrouwd.

Vanwege het rondwarende Covid-19 virus vond de bijzondere handeling van de grondsteenlegging op bescheiden schaal plaats. Een handjevol genodigden betrad de bouwlocatie. De handeling kon in de klassen wel via een livestream worden gevolgd. Met een door de leraren uitgedeelde stroopwafel in de hand!

Het leggen van de grondsteen is een speciale traditie binnen de vrijeschoolwereld. Het kan worden vergeleken met een eerstesteenlegging. Alleen met een wat meer spiritueel karakter. Een grondsteen bestaat vaak uit een spreuk die refereert aan de doelstellingen en missie. “Vijftien jaar geleden begroeven we de grondsteenspreuk van ons hoofdgebouw. En vandaag mogen we er een leggen op de plaats van de nieuwbouw”, aldus een trotse rector Marijke Vermeer.

Francis van Maris legde uit wat de betekenis is van de grondsteenspreuk en de legging ervan: “Bij bijzondere momenten horen vormen en beelden. Denk aan het beeld van een fee die een pasgeboren kind bezoekt en wensen uitspreekt. Zo staan in onze spreuk ook wensen. Onze school ligt bijvoorbeeld aan de Sterrenlaan. De weg van de ster, de toekomst. In onze spreuk staat: ‘Moge de jonge mens hier de weg van zijn ster vinden’. Kortom: we spreken de hoop uit dat onze leerlingen via ons een mooie toekomst tegemoet gaan!”

Dat de spreuk in een bijzondere vorm als een twaalfvlak wordt verzegeld, heeft ook betekenis. “We kiezen voor een koperen dodecaëder omdat de vijfhoek staat voor de mens: met twee voeten op de grond, in verbinding met de wereld boven zich en met zijn armen gespreid om de wereld te omhelzen. Bovendien is het bijzonder dat we deze handeling in de herfst doen. We begraven nu iets, in de hoop dat er volgend jaar kiemen uit komen”, licht Francis van Maris toe. “En dat is meteen een verwijzing naar de naamgever van onze school: Novalis, hij die kiemen legt voor wat komen gaat.”

De spreuk, die u hieronder in zijn geheel kunt lezen, werd uitgesproken en ondertekend door leerling Sterre Lodewijks, ouder Susan Snijders en leraar Nynke van Asselt. Carla de Werk mocht de spreuk toevertrouwen aan zijn koperen omhulsel. En schoolsmid Erik van Dijk laste de dodecaëder dicht. Daarna schepten alle aanwezigen er een hoopje zand over. En konden de bouwers hun werk weer hervatten.


Grondsteenspreuk

Op deze plaats
Waar de grond nog niet bebouwd was,
Willen wij deze steen in de aarde leggen.


Mogen de leerlingen
Die de weg naar het Novalis College vinden
Hun lichaam vormen
Hun ziel ontwikkelen
Hun geestesvuur wekken.

Moge in de ontmoeting van de leerling, leraar en ouder
licht en liefde ontspringen,
Opdat het goede wordt gedaan
De oorspronkelijkheid ontstaat
Het inzicht van een eigen oordeel rijpt.

Moge de jonge mens hier
De weg van zijn ster vinden,
het ware leren zoeken
Zowel in ruimten buiten
Als in diepten binnen.

Dit spreken wij uit
Om in de geest van Novalis
In naam van het geesteslicht
Een bijdrage te leveren
Aan de ontwikkeling van de aarde.

Dit bekennen wij
Met zuivere bedoelingen
Uit vrije wil.

Blog 3: 30 oktober: Fundering gelegd

Het is herfst. En dit jaar zijn het niet alleen de paddenstoelen die de grond uitschieten. Ook op het bouwterrein van het paviljoen gaat het hard.

Uitvoerder John Kimenai van Peters Bouw en Onderhoud is een tevreden man. De werkzaamheden liggen op schema. Zojuist is 68 vierkante meter aan beton als fundering gelegd. En tijdens ons gesprek op deze regenachtige vrijdag worden de puntjes op de i gezet.
Volgende week wordt de vloer van de begane grond gelegd. Daarna begint het ‘lijmen’ omhoog. Ook komt er dan een riolering. Nog steeds is het schema dat het hoogste punt in januari wordt bereikt.


Regen, wind en Corona

Klagen staat niet in het woordenboek van de uitvoerder. Maar desgevraagd wil hij best iets vertellen over de uitdagingen die de bouwers nu moeten doorstaan. “In deze fase werken we veelal onbeschut. En juist nu hebben we veel regen gehad. Dat is geen voordeel. Maar we werken door, met weer en wind.”
Een enkele keer is er een medewerker die verkoudheidsklachten heeft. Logisch. Maar van Covid-19-besmettingen is gelukkig geen sprake. Overigens weet de uitvoerder wel te vertellen dat er bij enkele toeleveringsbedrijven wat meer ziekmeldingen zijn dan gebruikelijk. Maar daarvan ondervond de bouw van het Novalis-paviljoen nog geen hinder.


Petje af voor werkplaats Novalis

Inmiddels begint er ook wat interactie te komen tussen de bouwers en de Novalis-leerlingen en leraren. Geregeld staan er nieuwsgierige aagjes bij het hek. En die nieuwsgierigheid is wederzijds. John: “We moesten eens in het gebouw zijn voor een aansluiting. En toen hebben we wel even onze ogen uitgekeken. We zagen het handwerklokaal met een echte zaagmachine en een heuse lasapparaat. En de smederij. Als bouwer word je daar heel blij van! Een school waar nog zoveel aandacht is voor het werken met handen. Dat heb ik nog niet vaak gezien. En ik juich dat toe!”


Blog 2: 15 oktober: Getrapt paviljoen met natuurlijke uitstraling

Er is inmiddels volop beweging op het bouwterrein naast het Novalis College. Er zijn kleine tijdelijke kantoortjes/ lunchruimtes voor de bouwers neergezet, er is een opslagruimte voor gereedschap en materialen gebouwd en er staan containers voor het afval. En terwijl graafmachines gestaag graven, rijst de vraag: ‘wat komt er nu eigenlijk?’ ’ In deze blog lichten we een tipje van de sluier op.

Het antwoord op onze prangende vraag komt van Erik Simonse van het architectenbureau Dhondt, het brein achter de nieuwbouw. Hij vertelt dat de uitbreiding is vormgegeven als een paviljoen, een gebouw dat bij het hoofdgebouw hoort. “Dat komt tot uiting in de schaal”, licht hij toe. “De huidige school is stukken groter dan het nieuwe broertje. En hoger. De uitbreiding krijgt slechts twee bouwlagen en de vormgeving van de massa is lang en laag. Aan de zijde van de Sterrenlaan is de massa getrapt. Hierdoor wordt de nieuwbouw visueel nog verder verkleind én ontstaat er een dakterras op de eerste verdieping.”


Natuurlijke uitstraling

Toch valt de spreekwoordelijke appel straks niet ver van de boom, verwacht de architect. “Er komen oranje accenten die een link leggen met de kleurstelling van de huidige school. En ook qua materiaalgebruik is er afstemming. Zo worden de gevels voorzien van houten stroken. Dat levert een natuurlijke uitstraling op. En zo kan de nieuwbouw straks mooi worden opgenomen in de nog aan te leggen schooltuin.”


14 lokalen

Uiteraard bent u ook benieuwd naar de cijfers. En die geeft Erik Simonse: “De bruto inhoud bedraagt straks 4944 kubieke meter. Als we het over vloeroppervlak hebben, dan is dat 655 vierkante meter voor de begane grond en 621 vierkante meter voor de eerste verdieping. Bruto. Vloeren, dak en gevels zijn in die getallen meegenomen.” Uiteraard zijn dit niet de getallen waar het om gaat. We willen les geven. En dat kan straks in veertien lokalen, die in grootte variëren van 30 tot 57 vierkante meter. Op de begane grond zijn de vier grootste lokalen voorzien van paneelwanden. En dat betekent dat we er desgewenst twee enorme lokalen van kunnen maken van elk 110 vierkante meter. Ideaal dus voor als we examens afnemen of collegeachtig onderwijs willen verzorgen!


Toekomstig onderwijs

Het paviljoen kent nog meer verrassingen. Er zal veel ruimte worden ingericht voor werkplekken voor de leerlingen. Hier kunnen ze, zelfstandig of in kleine groepjes, samenwerken aan opdrachten en projecten. Dit maakt allerlei nieuwe onderwijsvormen mogelijk. En dat maakt de nieuwsbouw meteen toekomstbestendig.

Over de toekomst gesproken: het gebouw is zo vormgegeven dat het beschikt over dragende buitenwanden en één lange dragende binnenwand. Daardoor is de indeling vrij eenvoudig te wijzigen, mocht de toekomst daarom vragen. En uiteraard is er ook op het gebied van de materiaalkeuze naar de toekomst gekeken: duurzaam en met lange levensduur. Het gevelhout komt uit duurzaam beheerde bossen. Het isolatiemateriaal, de systeemplafonds en de buitenkozijnen zijn recyclebaar. En het dak wordt bijna geheel bedekt met zonnepanelen.


Blog 1: 5 oktober:Een veilig en duurzaam begin

Bouwen betekent dat je soms eerst iets moet afbreken. Als leraren weten we daar alles van. Maar die uitspraak geldt ook voor de bouwwereld. Op de plek waar de nieuwbouw komt, worden komende dagen allereerst alle struiken en bomen verwijderd. Daarna beginnen graafwerkzaamheden. Er is een gat met een diepte van één meter diep nodig om het fundament te leggen.

“Natuurlijk staat veiligheid voorop, zeker als je bouwt in de buurt van een school”, vertelt projectleider Erwin Vrijhoeven van Peters Bouw en Onderhoud, het bedrijf dat de nieuwbouw realiseert. “Op maandag 5 oktober hebben we daarom hekwerken geplaatst om de bouwlocatie af te sluiten. En een veilig pad naar de noodgebouwen aangelegd voor leraren en leerlingen. Daardoor kunnen we op woensdag 7 oktober veilig beginnen met graven. Maandag 12 oktober leggen we het fundament van beton met ijzer.”

Er wordt getracht zoveel mogelijk duurzaam te werken. Het beton is bijvoorbeeld vervaardigd uit gerecycled materiaal. En ook de gekapte bomen krijgen een nieuw ‘leven’. De stammen worden bewaard om later te worden verwerkt in de nieuwe tuin van de school.
Vanaf volgende week gaan de werkzaamheden snel. Medio november gaan we voor het eerst de hoogte in. En de verwachting is dat begin januari het hoogste punt wordt bereikt. Het gebouw is gereed in de zomer van 2021 en kan naar verwachting volgend scholjaar in gebruik worden genomen.

In komende blogs vertellen we nog van alles over de voortgang, de vormgeving en de bijzondere kenmerken van het gebouw. Maar het is vast nu al leuk om te weten dat het een heel bijzonder gebouw wordt, met een houten gevelafwerking. Bovendien krijgt het gebouw een dakterras en is het voorzien van lokalen met verschuifbare wanden.

Uiteraard zal de bouw de komende maanden – naast hooggespannen verwachtingen – ook wel eens voor overlast zorgen. De bouwers doen echter wel hun uiterste best om het onderwijs niet te verstoren. De radio blijft bijvoorbeeld uit!

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


- Presentatie december 2019.


De architect aan het woord
Het huidige gebouw van het Novalis College is een alzijdig, expressief gebouw met een geheel eigen architectuurstijl. Het uitbreiden van dit gebouw is hierdoor niet eenvoudig. Vandaar dat de nieuwbouw als een zelfstandig gebouw is ontworpen, met een eigen, ingetogen architectuur.
De nieuwbouw, die veel kleiner is dan de huidige school, heeft een heldere, robuuste massaopbouw. Door te kiezen voor een houten gevelafwerking, onderscheidt de nieuwbouw zich ook qua materiaal duidelijk van het bestaande gebouw.
De constructie van de nieuwbouw is zo gemaakt, dat alle tussenwanden niet dragend zijn en in de toekomst verplaatst of verwijderd kunnen worden. De lay-out heeft een gang in het midden met aan weerszijden lokalen.
Op de kop bevinden zich de voorzieningen. Door te schuiven in de plattegrond, is op verschillende plekken ruimte gemaakt voor werkplekken waar leerlingen zelfstandig kunnen werken.
Tevens is hierdoor variatie in lokaalgrootte ontstaan, waardoor de verschillende lokalen op verschillende wijze ingezet kunnen worden. Op de verdieping bevindt zich een buitenterras, dat gebruikt kan worden door de leerlingen. Door de verdiepingshoge ramen en grote puien dringt daglicht diep in het gebouw door.


Waarom deze uitbreiding?
De school is gegroeid in leerlingenaantallen. Om de leerlingen op te kunnen vangen zijn destijds tijdelijke units bij het gebouw geplaatst. Deze units worden nu vervangen door een vast bijgebouw.


Wanneer vindt de uitbreiding plaats?
Start bouw september 2020 Oplevering / bouwwerkzaamheden gereed september 2021

Voordat we starten met de bouw organiseren we een informatiebijeenkomst over de bouwplaatsinrichting, het bouwproces en de aanvoer van bouwmaterialen. Deze informatiebijeenkomst zal naar verwachting plaatsvinden in augustus of september 2020.Wat zijn de wijzigingen t.o.v. de presentatie van december 2019?
1. Op advies van de commissie Ruimtelijke Kwaliteit (voorheen de welstandscommissie) is de positie en de uitstraling van het gebouw gewijzigd. Ten opzichte van de vorige keer is de nieuwbouw licht verdraaid waardoor er tussen de bestaande school en de nieuwbouw meer geborgenheid ontstaat. De nieuwbouw komt meer in het groen te staan, voor de school is ruimte voor een sportveldje en de parkeerplaatsen worden omsloten door begroeiing. Van de nieuwbouw laat de architect een kloekere variant zien zonder strips en zonder lobben, waarin het balkon doorloopt op de kopgevel en de entree duidelijker aanwezig is.

2. Voor Pluryn zal een nieuwe inrit aan de Damocleslaan gerealiseerd worden. Pluryn krijgt daarmee een eigen inrit waardoor verkeersstromen van Novalis en Pluryn worden gescheiden. Dit is overzichtelijker en veiliger voor de leerlingen.Vragen en opmerkingen
Heeft u vragen of opmerkingen? Dan kunt u ons bellen of mailen.
Onze contactgegevens zijn: post@novalis.nl of 040 - 2969310 (momenteel slecht bereikbaar i.v.m. het corona-virus) .Wij houden u vervolgens op de hoogte via deze website over de reacties die we hebben ontvangen.

 

 

 

 
 


 


- Download in pdf formaat:
Plattegrond situatie technisch ontwerp.
Plattegrond situatie nieuw technisch ontwerp.
Ontwerp.